Άρθρο της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, Βουλευτού Ν. Ηλείας Ν.Δ. και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής
Η σημερινή πληθωριστική κρίση που βιώνει όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλη η Ευρώπη, είναι συνέπεια της επανεκκίνησης της οικονομίας, μετά την πανδημία και του ρωσο- ουκρανικού πολέμου που ξέσπασε το 2022. Η post-covid εποχή χαρακτηρίστηκε από πληθωρισμό κόστους, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ενεργειακό πληθωρισμό.
Αυτός ο συνδυασμός εξωγενών παραγόντων προκάλεσε εισαγόμενη ακρίβεια στην Ελλάδα, την οποία η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε με ένα συγκροτημένο πλέγμα μέτρων. Επέβαλε έκτακτη εισφορά 90% στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Ακολούθησαν οι επιταγές ακρίβειας στους πιο ευάλωτους κοινωνικά και ταυτόχρονα εντάθηκε η διενέργεια ελέγχων για φοροδιαφυγή, διότι διαπιστώθηκε ο λεγόμενος «πληθωρισμός απληστίας», δηλαδή κάποιες πολυεθνικές να πουλάνε στην Ελλάδα τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές δίχως να δικαιολογείται αυτή η αύξηση.
Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» για να ανεχόμαστε την αθέμιτη κερδοφορία. Για τον λόγο αυτό, την περασμένη εβδομάδα επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα σε δύο πολύ γνωστές πολυεθνικές εταιρείες, ύψους δύο εκατ. €, ενώ από την αρχή του έτους έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 8 εκατ. €, τα οποία οδήγησαν σε μειώσεις 25% στις τιμές. Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ουδέποτε επέβαλε τέτοια πρόστιμα, όταν ήταν κυβέρνηση.
Οι παρεμβάσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ. Με τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης, που ήδη έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένα να κοινοποιούν τις αυξήσεις που κάνουν οι προμηθευτές τους. Επίσης, όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ πρέπει να ανεβάζουν στην πλατφόρμα e-Καταναλωτής καθημερινά τις τιμές για τα φρούτα και τα λαχανικά, για να συγκρίνουν τιμές οι καταναλωτές.
Το πρόγραμμα Μόνιμης Μείωσης Τιμής έχει διευρυνθεί, καθώς έχουν ενταχθεί 644 προϊόντα από 35 βασικές κατηγορίες, ενώ συμμετέχουν στην πρωτοβουλία 52 εταιρείες. Το μέτρο για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους επεκτάθηκε μέχρι το τέλος του 2023 σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης για το καλάθι της ελληνικής οικογένειας. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει λάβει αυτό το καινοτόμο μέτρο.
Στον τομέα της ενέργειας, η Κυβέρνηση θέσπισε νέα μέτρα για τη μείωση του κόστους. Πλέον, εφαρμόζονται νέα τιμολόγια ρεύματος στη χαμηλή τάση, με διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση για τις τιμές των προμηθευτών, συνεχίζεται η επιδότηση του Κοινωνικού Τιμολογίου, ενώ προβλέφθηκε έκτακτη ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων με βάση τις ανάγκες θέρμανσης για ηλεκτρική ενέργεια, από 45 ευρώ έως 480 ευρώ.
Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο που αφορά τις ρευματοκλοπές και θεσμοθετήθηκε με αντικειμενικά κριτήρια η έννοια του στρατηγικού κακοπληρωτή.
Φυσικά, η μάχη με την ακρίβεια είναι διαρκής, επίμονη και απαιτεί εγρήγορση. Η Κυβέρνηση, όμως, αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να στηρίξει την κοινωνία, τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν μόνο κριτική, χωρίς να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις.