Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Στη διαγραφή των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, των γνωστών Μ.Υ.Φ, του έτους 2014 προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.
Ταυτόχρονα λαμβάνεται μέριμνα για τους λογιστές-φοροτεχνικούς που αποδεδειγμένα νοσούν από την νόσο του COVID έτσι ώστε να μετατίθενται οι ημερομηνίες υποβολής των υποχρεώσεων των πελατών τους.
Με τροπολογίες που κατατίθενται εκτός απροόπτου, σήμερα στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών επιλύει ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που έχει προκύψει για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν “ραβασάκια” από την εφορία για την πληρωμή των προστίμων του έτους 2014 οι οποίες όμως είχαν υποβληθεί εντός της σιωπηρής προθεσμίας που είχε δώσει τότε το υπουργείο Οικονομικών.
Μετά από τις διασταυρώσεις που είχε διενεργήσει η ΑΑΔΕ εντοπίστηκαν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να μην έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις για το έτος 2014. Ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε.
Η εφαρμογή, από την αρχή της λειτουργίας της, παρουσίαζε πολλά προβλήματα και ήταν σχεδόν αδύνατη η υποβολή των καταστάσεων. Για το λόγο αυτό άλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να παρατείνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα την προθεσμία υποβολής τους και συγκεκριμένα έως τις 20 Ιανουαρίου 2016 προκειμένου να διευκολυνθούν λογιστές και επαγγελματίες στην υποβολή των δηλώσεων, ενώ λόγω δυσλειτουργιών είχε ανακοινώσει σιωπηρή παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016, προκειμένου να υποβληθούν οι εν λόγω συγκεντρωτικές καταστάσεις χωρίς κυρώσεις.
Αν και οι καταστάσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016 η διάταξη με την οποία θα επικυρώνονταν η σιωπηρή παράταση της προθεσμίας υποβολής τους δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. Έτσι, όσοι επαγγελματίες είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις από τις 21 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2016 εμφανίζονται στο σύστημα ως εκπρόθεσμοι χωρίς να το γνωρίζουν και καλούνται πλέον να πληρώσουν πρόστιμα. Οι διασταυρώσεις που έτρεξε η ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014, εντόπισαν τους υπόχρεους και πλέον οι Εφορίες στέλνουν ραβασάκια με τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής των καταστάσεων σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα ορίζει ότι:
1. Δεν επιβάλλονται πρόστιμα του άρθρου 54 του παρόντος νόμου για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών στοιχείων, που υποβλήθηκαν μέχρι και τις 25.1.2016 στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, και αφορούσαν το έτος 2014. Σε περίπτωση που έχουν υποβληθεί πρόστιμα και δεν έχουν καταβληθεί, διαγράφονται οίκοθεν. Σε περίπτωση καταβολής τα σχετικά ποσά συμψηφίζονται ή επιστρέφονται με ενέργειες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
2. Σε περίπτωση, που λογιστής – φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από COVID-19, μετατίθενται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως δηλώσεών του και των εντολέων – πελατών του, καθώς και η εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του γραφείου του και των πελατών του.
Το ζήτημα των προστίμων για τις ΜΥΦ του 2014 έχει αναδείξει επανειλλημένως το Οικονομικό Επιμελητήριο που εκπροσωπεί τον κλάδο των φοροτεχνικών. Επανειλλημένες ανακοινώσεις για το θέμα έχει εκδώσει η συνδικαλιστική παράταξη ΠΟΦΕΕ.