Κάπου μετά το «να χάσω κιλά», «να σταματήσω να χρονοτριβώ» και «να ερωτευτώ», το «να διαβάζω περισσότερο» είναι ένας από τους κορυφαίους στόχους που πολλοί άνθρωποι θέτουν για τον εαυτό τους. Και δίκαια: Ένα καλό βιβλίο μπορεί να είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό, μπορεί να σε διδάξει πράγματα πέρα από τους καθημερινούς σου ορίζοντες και μπορεί να δημιουργήσει τόσο ζωντανούς χαρακτήρες που να νιώθεις ότι τους γνωρίζεις.
Αν το διάβασμα είναι ένα χόμπι το οποίο θα ήθελες να ακολουθήσεις, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το καλλιεργήσεις.
Πρώτα συνειδητοποίησε ότι το διάβασμα είναι αρκετά διασκεδαστικό, αν έχεις ένα καλό βιβλίο. Αν το βιβλίο είναι κάπως βαρετό ( ή εξαιρετικά δύσκολο ) και πιέζεις τον εαυτό σου να το ολοκληρώσει, θα σου φαίνεται σαν δουλειά. Αν αυτό συμβαίνει για πολλές μέρες στη σειρά, μήπως θα έπρεπε να εγκαταλείψεις το βιβλίο και να ξεκινήσεις ένα που πραγματικά αγαπάς;
Εκτός από αυτά, δοκίμασε αυτές τις συμβουλές για να κάνεις το διάβασμα χόμπι σου (για πάντα!):
Θέσε χρόνο. Θα πρέπει να έχεις λίγο χρόνο για να διαβάσεις κάθε μέρα για τουλάχιστον 5-10 λεπτά. Αυτό το χρόνο θα τον αξιοποιείς μόνο με το διάβασμα ό,τι κι αν γίνει – το έναυσμα της κάθε μέρας. Για παράδειγμα, απόκτησε τη συνήθεια να διαβάζεις κατά τη διάρκεια του πρωινού ή του μεσημεριανού (ακόμα και στο δείπνο, αν τρως μόνος σου). Και αν, επίσης, διαβάζεις κάθε φορά που κάθεσαι, και όταν πας για ύπνο, έχεις πλέον τέσσερις φορές στην ημέρα που διαβάζεις για 10 λεπτά – δηλαδή 40 λεπτά την ημέρα. Είναι μια πολύ καλή αρχή και με αυτόν τον τρόπο το διάβασμα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα καθημερινό χόμπι.
Να κουβαλάς πάντα ένα βιβλίο μαζί σου. Όπου κι αν πηγαίνεις, να κουβαλάς ένα βιβλίο μαζί σου. Όταν φεύγεις απ’ το σπίτι, να είσαι πάντα σίγουρος ότι έχεις μαζί σου το δίπλωμα οδήγησης, τα κλειδιά και ένα βιβλίο, τουλάχιστον. Το βιβλίο ας μείνει στο αμάξι ή στο γραφείο ή στην τσάντα, εκτός αν σίγουρα ξέρεις ότι δε θα το χρησιμοποιήσεις (πχ στο σινεμά). Σε περίπτωση που θα καταλήξεις στην αναμονή (πχ στο γιατρό), άνοιξε το βιβλίο σου και ξεκίνα να διαβάζεις. Ένας πανέμορφος τρόπος να περάσει η ώρα.
Κάνε μια λίστα. Κράτα μια λίστα με όλα τα βιβλία που θέλεις να διαβάσεις. Μπορείς να τα κρατήσεις στο ημερολόγιό σου, σε ένα σημειωματάριο, στην προσωπική σου ιστοσελίδα, στο Blog σου και όπου αλλού σε βολεύει. Σιγουρέψου ότι θα προσθέτεις σε αυτό κάθε ενδιαφέρον βιβλίο που συναντάς. Μετά, θα μπορείς να σβήνεις και όσα ήδη έχεις διαβάσει.
Tech trick #1: δημιούργησε για τη λίστα σου ένα λογαριασμό στο Gmail και στέλνε με e-mail τη διεύθυνση του βιβλίου που σ’ ενδιαφέρει. Τώρα το inbox σου θα είναι η λίστα σου. Όταν τελειώσεις ένα βιβλίο, βαλ’ το στην κατηγορία «Done». Αν θες, μπορείς ακόμα και να απαντήσεις στο μήνυμα (στην ίδια διεύθυνση) με σημειώσεις για το βιβλίο. Αυτά θα αποθηκευτούν και πλέον θα έχεις το δικό σου γεμάτο online φάκελο με βιβλία και σχόλια.
Tech trick #2: Το Goodreads είναι μια πολύ χρήσιμη πλατφόρμα βιβλίων, όπου μπορείς να συνδεθείς με φίλους σου από το Facebook και όχι μόνο και να ανταλλάξετε προτάσεις, σχόλια για βιβλία κλπ. Μπορείς να βρεις τα βιβλία που σ’ ενδιαφέρουν με βαθμολογίες και κριτικές, να διαβάσεις quotes και έργα των αγαπημένων σου συγγραφέων και όλα αυτά να τα βάλεις στην κατηγορία “Want to read” φτιάχνοντας έτσι στη λίστα σου.
Βρες ένα ήσυχο μέρος. Βρες ένα χώρο στο σπίτι σου όπου μπορείς να καθίσεις σε μια άνετη καρέκλα (μην ξαπλώσεις, εκτός κι αν θες να κοιμηθείς) και ξεκίνα ένα καλό βιβλίο χωρίς διακοπές. Δε θα πρέπει να υπάρχει τηλεόραση ή υπολογιστής κοντά στην καρέκλα, ώστε να περιορίσει τους περισπασμούς, όπως και καθόλου μουσική ή θορυβώδη μέλη της οικογένειας / συγκάτοικοι. Αν δεν έχεις κάποιο τέτοιο χώρο, δημιούργησέ τον.
Περιόρισε την τηλεόραση/ το ίντερνετ. Αν πραγματικά θες να διαβάζεις περισσότερο, προσπάθησε να περιορίσεις την τηλεόραση ή την κατανάλωση του ίντερνετ. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους. Πάντως, κάθε λεπτό που ξοδεύεις στο ίντερνετ ή την τηλεόραση, θα μπορούσες να το αξιοποιήσεις διαβάζοντας.
Διάβασε στο παιδί σου. Αν έχεις παιδί ή αδερφάκια, πρέπει, επιβάλλεται να τους διαβάζεις. Το να καλλιεργήσεις τη συνήθεια διαβάσματος και στα παιδιά είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσεις ότι θα διαβάζουν όταν μεγαλώσουν… και θα τα έχεις βοηθήσει να γίνουν επιτυχημένα. Ταυτόχρονα, αναπτύσσεις τη συνήθεια του διαβάσματος και για τον εαυτό σου… και περνάς το χρόνο σου με τα παιδιά.
Κράτα αρχείο. Παρόμοια με τη λίστα βιβλίων, αυτό το αρχείο καταγραφής δε θα περιλαμβάνει μόνο τους τίτλους και τους συγγραφείς που διαβάζεις, αλλά και την ημέρα που ξεκινάς και που τελειώνεις κάθε βιβλίο. Ακόμα καλύτερα, θα μπορούσες να σημειώνεις και τις σκέψεις σου για κάθε βιβλίο. Είναι πολύ ικανοποιητικό να γυρνάς μετά από μερικούς μήνες στο αρχείο σου και να βλέπεις όλα αυτά τα καταπληκτικά βιβλία που διάβασες.
Πήγαινε σε μαγαζιά με μεταχειρισμένα βιβλία. Ένα πανέμορφο μέρος με προσφορές σε βιβλία, όπου μπορείς να δώσεις τα δικά σου παλιά βιβλία και να τα ανταλλάξεις με μεγάλες εκπτώσεις σε χρησιμοποιημένα βιβλία που θα σ’ ενδιαφέρουν. Είναι πολύ ωραίο, επίσης, να βλέπεις ποια καινούρια βιβλία διαβάζουν όσοι έρχονται, όπως κι εσύ, στο μαγαζί.
Απόκτησε τη συνήθεια «μια μέρα στη βιβλιοθήκη». Ακόμα πιο φθηνή από ένα βιβλιοπωλείο είναι φυσικά η βιβλιοθήκη. Αν δεν μπορείς να το κάνεις κάθε εβδομάδα, κάνε το για αρχή μία φορά το μήνα.
Διάβασε διασκεδαστικά και ακαταμάχητα βιβλία. Βρες βιβλία που πραγματικά σε συναρπάζουν και σε ελκύουν. Ακόμα κι αν δεν είναι κυριολεκτικά αριστουργήματα, να σε κάνουν να θες να διαβάσεις – αυτός είναι ο σκοπός. Αφού καλλιεργήσεις το χόμπι, μπορείς να προχωρήσες και σε πιο «δύσκολους» συγγραφείς: Stephen King, John Grisham, Tom Clancy, Robert Ludlum, Nora Roberts, Sue Grafton, Dan Brown … Όλοι αυτοί οι δημοφιλείς συγγραφείς είναι δημοφιλείς για κάποιο λόγο. Μπορεί επίσης να σου αρέσουν οι: Vonnegut, William Gibson, Douglas Adams, Nick Hornby, Trevanian, Ann Patchett, Terry Pratchett, Terry McMillan, F. Scott Fitzgerald. Αλλά τώρα διασκέδασέ το!
Κάνε το ευχάριστο. Κάνε την ώρα διαβάσματος την αγαπημένη σου ώρα της ημέρας. Έχε ένα καλό τσάι ή καφέ όσο διαβάζεις. Κάθισε σε μια άνετη καρέκλα με μια καλή κουβέρτα. Διάβασε κατά τη διάρκεια της ανατολής ή της δύσης του ήλιου ή στην παραλία.
Ανέβασέ το στο blog. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να διαμορφώσεις ένα χόμπι είναι να το ανεβάσεις στο blog σου. Αν δεν έχεις, δημιούργησε ένα. Είναι δωρεάν. Πες το στην οικογένειά σου και στους φίλους σου, ώστε να διαβάζουν τις προτάσεις και τα σχόλιά σου για κάθε βιβλίο που διαβάζεις. Σε κρατάει υπεύθυνο στους στόχους σου.
Θέσε έναν υψηλό στόχο. Πες στον εαυτό σου ότι φέτος θες να διαβάσεις 50 βιβλία ( ή έναν άλλο αριθμό ). Μετά προσπάθησε να τον υλοποιήσεις. Να είσαι σίγουρος όμως ότι ακόμα απολαμβάνεις να διαβάζεις – μην βιαστείς.
Όρισε μια ώρα ή μέρα διαβάσματος. Αν σβήσεις την τηλεόραση ή το ίντερνετ το απόγευμα, μπορείς να ορίσεις μια ώρα (ίσως μετά το δείπνο) οπότε εσύ και άλλα μέλη της οικογένειάς σου να διαβάζετε όλοι μαζί. Ή θα μπορούσες να ορίσεις μια μέρα διαβάσματος, οπότε εσύ και η οικογένειά σου θα μπορούσατε να διαβάζετε πρακτικά όλη τη μέρα. Είναι πολύ διασκεδαστικό!
stoxasmos.com