«Για την διατήρηση, αλλά και την ενίσχυση, των δύο τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία λειτουργούν στον Ν. Ηλείας, δηλαδή του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο και του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, έχουμε απευθυνθεί κατ’ επανάληψη τόσο στο Υπουργείο Παιδείας, σε Υπουργό και Υφυπουργούς, όσο και στο ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Μάλιστα και με νεότερο νόμο, με τον οποίο προσφάτως ετέθη η προϋπόθεση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, τα Πανεπιστήμια μπορούν να ορίζουν διαφορετικές βάσεις εισαγωγής στα Τμήματά τους, ώστε να βοηθήσουν τα περιφερειακά τμήματα να αναπτυχθούν. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει το αυτοδιοίκητο και την αρμοδιότητα να αποφασίσει το ίδιο για τα τμήματά του.
Από την πλευρά μας αφενός παρέχουμε τις θεσμικές δυνατότητες να συνεχίσουν τα Τμήματα τη λειτουργία τους στο Νομό μας και από την άλλη εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει καλύτερος φυσικός χώρος φιλοξενίας για τα δύο αυτά τμήματα από ότι στις περιοχές μας με τον υψηλό πολιτιστικό πλούτο και την άφθονη αγροτική παραγωγή για τα Τμήματα Μουσειολογίας και Γεωπονίας αντιστοίχως.
Άλλωστε, όπως ανακοίνωσα ήδη από την Βουλή, με το Υπουργείο Παιδείας, το ΙΚΥ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και άλλους φορείς πανεπιστημιακούς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σύντομα θα λειτουργήσει στην Ηλεία Κέντρο Διεθνών Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων, με έδρα στην Αρχαία Ολυμπία και εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις σε όλο τον Νομό, με στόχο την προσέλκυση διακρατικών και διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων. Ο Νομός Ηλείας ήταν πάντα ένας τόπος γνώσης και διανόησης και αξίζει να αναδειχθεί, διεθνώς, ως τέτοιος».