Γράφει ο Χάρης Μικελόπουλος
Δημιουργικός πολιτισμός ή εκδηλώσεις της μιας μέρας;
Η απάντηση είναι και τα δυο.
Τι έχουμε όμως πρακτικά ως πόλη; Δυστυχώς,μόνο το δεύτερο όσον αφορά στην παραγωγή πολιτισμού, εξαιρώντας φυσικά την ιδιωτική πρωτοβουλία που αν δεν υπήρχε θα είχαμε μια ακόμα άκρως αρνητική κατάσταση.
Ξάνθη. Ας δούμε τι έχει ως πόλη και πόση δουλειά χρειαζόμαστε εδώ, ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν.
Ο δήμος Ξάνθης έχει καταρχάς αυτόνομο κτίριο Πολιτισμού.Σε αυτό λειτουργούν: Δημοτικό Ωδείο,Δημοτική Φιλαρμονική,Δημοτική Βιβλιοθήκη,Παιδικη Βιβλιοθήκη,Τεχνολογικό Εργαστήριο,Σχολή Χορού.
Σε άλλο κτίριο υπάρχει οργανωμένη Δημοτική Πινακοθήκη.
Παράλληλα υπάρχει ένα σημαντικό ίδρυμα,της Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στο οποίο υπάρχει πλήθος εργαστήριων όπως,ζωγραφικής,ελεύθερου σχεδίου,κεραμικής,φωτογραφίας,ξυλογλυπτικής,βιβλιοδεσίας,εκπαιδευτικής ρομποτικής,ραπτικής,σύγχρονου χορού,δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.
Στην Ξάνθη υπάρχουν τα μουσεία Λαογραφίας και Ιστορίας,Το Εκκλησιαστικό μουσείο,το μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ένα πρωτότυπο μουσείο “Το σπίτι της σκιάς”.
Ας μείνουμε σε αυτά.
Σε ένα σύνθετο πλαίσιο δράσεων, εκδηλώσεων και παραγωγής,η πόλη της Ξάνθης προσφέρει καταρχάς στους κατοίκους της εναλλακτικές προτάσεις και απασχόληση σε διάφορους τομείς του πολιτισμού. Παράλληλα έχει θεσμοθετήσει το Καρναβάλι το οποίο προσελκύει χιλιάδες κόσμου από παντού ενώ γνωστές είναι οι Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης ανά την Ελλάδα.
Τοπόσημο επίσης για να μην το ξεχνάμε το Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι, ένας χώρος μνήμης αλλά και δράσεων σε ένα εκπληκτικό κτίριο.
Τι υπάρχει από όλα αυτά, ανάλογα, στον Πύργο; Eλάχιστα.
Εργαστήρια, ούτε ένα. Η Ιστορία, η Λαογραφία, η μνήμη, η παράδοση, πουθενά. Πλην του Αρχαιολογικού Μουσείου, ουδέν άλλο.
Η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι μεγάλη, αν όχι τεράστια .Αν φυσικά θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πόλη ικανή να παράγει αντί να “εισάγει” και να “καταναλώνει”. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η εκμάθηση, η δημιουργικότητα, είναι αυτά που για πολλά χρόνια παρέμειναν στα αζήτητα.
Η διάσωση της Ιστορίας, η ανάδειξη του Πύργου ως πόλη πνευματικών ανθρώπων, η δημιουργία θεματικών μουσείων, η προσέλκυση επισκεπτών, η ταυτότητα, είναι στοιχεία μιας οργανωμένης πόλης, κοινωνίας και δήμου.
Όσο αδιαφόρησαν, όσοι αδιαφόρησαν, μόνο κακό έκαναν στην πόλη. Κι η συνήθεια είναι δεύτερη φύση.