Η 10ετής οικονομική κρίση «χτύπησε» όλη την Ελλάδα. Την κατάσταση επιδείνωσε στην συνέχεια η πανδημία.
Κάποιες πόλεις, όπως η Καλαμάτα, τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, το Ναύπλιο, πολλά νησιά, κλπ., είχαν δημιουργήσει ένα αναπτυξιακό υπόβαθρο και άντεξαν στην κρίση και την πανδημία, τώρα ανακάμπτουν δυναμικά.
Στον Πύργο η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται.
Πολλά τα προβλήματα που έχει να λύσει ο νέος Δήμαρχος Στάθης Καννής όπως η επαναφορά της Αξιοπρέπειας στον Δήμο, τα “λιμνάζοντα” έργα, τα οικονομικά του Δήμου, η Οργάνωση των Υπηρεσιών, έργα στα Χωριά, λιμάνι Κατακόλου, Πανεπιστημιακές Σχολές, κλπ
Θεωρούμε όμως ότι το βασικότερο πρόβλημα του Δήμου είναι η Απομόνωση (χωρίς Ταυτότητα αναφοράς) και ο Οικονομικός μαρασμός της πόλης και όλου του Δήμου.
Η πόλη ζει, χωρίς ταυτότητα αναφοράς, τον οικονομικό της μαρασμό σε μεγαλύτερο βαθμό από την ίδρυσή της.
1. Ο Πύργος και τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου ΔΕΝ αποτελούν πόλο έλξης κάθε δυνητικού επισκέπτη, ταξιδευτή, τουρίστα.
Αντίθετα όσοι κάτοικοι του Δήμου μπορούν, ταξιδεύουν σε άλλα μέρη της Χώρας για να απολαύσουν έστω για λίγο τις ομορφιές τους.
Οργανωμένα ή Ατομικά ταξιδεύουν:
Στα Τρίκαλα για να νιώσουν Χριστούγεννα. Περισσότερα από 20 τουριστικά λεωφορεία (σχολεία, φροντιστήρια, Συλλογοι κλπ) και με μεγάλος αριθμός Ι.Χ, έφυγαν τον τελευταίο μήνα, από τον Πύργο για τον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα. Από τα Τρίκαλα πόσοι ήρθαν στον Πύργο;
Στην Καλαμάτα για να απολαύσουν την ζωντάνια της με τους πάνω από 100.000 φοιτητές της, να δουν το οργανωμένο παραλιακό μέτωπό της πόλης και τον πολεοδομικό της σχεδιασμό.
Στην Πάτρα για το μοναδικό Καρναβάλι της και τους γεμάτους ζωή πεζόδρομους, με την φοιτητική νεολαία να απαριθμεί πάνω από 200.000 φοιτητές
Στο Ναύπλιο για να απολαύσουν την καλά οργανωμένη παλιά πόλη και την φροντίδα προβολής της ιστορίας της
Στην Ρόδο που κάθε χρόνο την επισκέπτονται πάνω από 1.000.000 Έλληνες και Ξένοι τουρίστες.
Στα Γιάννενα που φρόντισαν να αναδείξουν την λίμνη, το νησάκι της, το κάστρο. Με την ζωντάνια των 100.000 φοιτητών της και το Μουσείο των κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη.
Στην Κέρκυρα για να νιώσουν το μοναδικό Πάσχα σε όλη την Ελλάδα και να ακούσουν τις πολλές και πολυπληθείς Φιλαρμονικές της.
Και δεκάδες άλλοι προορισμοί σε όλη την Ελλάδα.
Και οι Πυργιώτες βλέποντας την πρόοδο των άλλων πόλεων ο Πύργος τους πληγώνει.
Ο Πύργος ΔΕΝ αποτελεί προορισμό, ΔΕΝ έχει ταυτότητα Αναφοράς.
Δεν έχει κάτι να δείξει στον επισκέπτη, στον ταξιδιώτη, τον τουρίστα. Για πολλούς Έλληνες ο Πύργος είναι “Αδιάφορος Προορισμός”.
Για όλα τα Ταξιδιωτικά Γραφεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού ο Πύργος είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ.
Και έχουν δίκιο. Τι να δουν στον Πύργο;
Στη κεντρική είσοδο της πόλης τις παράγκες και τα απλωμένα στα κάγκελα χαλιά και κουβέρτες… ή το καλοκαιρινό Δημοτικό Κάμπινγκ στην είσοδο της πόλης…
Το φυλακισμένο με λαμαρίνες άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη στην κεντρική πλατεία…
Την κατάντια του ένδοξου “ΜΑΝΟΛΩΠΟΥΛΕΙΟΥ” Νοσοκομείου, των υπνωτηρίων του ΟΣΕ (ιδιοκτησίας του Δήμου) στην Τάκη Πετροπούλου, τον χώρο της πρώην ΑΓΡΟΤΕΚ, κλπ.
Να περπατήσουν στα σπασμένα πεζοδρόμια ακόμα και των κεντρικών οδών της πόλης…
Τους βρώμικους, σπασμένους κάδους απορριμμάτων…
Το κυκλοφοριακό αλαλούμ της πόλης με τα τριπλοπαρκαρισμένα (στην Μανωλοπούλου) αυτοκίνητα… την αδυναμία στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων … και το 90% των φωτεινών σηματοδοτών εκτός λειτουργίας ή πλήρως κατεστραμμένους…
Τα δεκάδες κλειστά εμπορικά καταστήματα ακόμα και στους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης. Εμπορικοί δρόμοι που άλλοτε έσφυζαν από καταναλωτές, όπως η Ερμού, η Γερμανού, το Σταυροπάζαρο, κλπ μετρούν δεκάδες κλειστά καταστήματα. Με το Επιμελητήριο να μην έχει κάποιο σχέδιο που θα σταματήσει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις μέλη του και την έξοδο των επιχειρήσεων από την οικονομική κρίση.
2. Ο Πύργος ΔΕΝ προσελκύει νεολαία, φοιτητές, σπουδαστές, στρατιωτικούς, κλπ και ΔΕΝ μπορεί να κρατήσει την νεολαία του.
Πως είναι δυνατόν να μείνει η νεολαία στην πόλη του Πύργου αφού θα πρέπει να φοιτήσει σε κάποια Πανεπιστημιακή Σχολή άλλων πόλεων.
Που οι τοπικοί Βουλευτές, η Περιφέρεια, ο Δήμος, το Επιμελητήριο, οι Φορείς αποδείχθηκαν ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ να παραμείνουν και να αυξηθούν οι Πανεπιστημιακές Σχολές της Πόλης;
Που η ΣΕΤΤΗΛ έχει πλήρως υποβαθμισθεί, με ελάχιστο στρατιωτικό προσωπικό.
3. Που η πόλη ¨εξάγει¨ ακόμα και τους ασθενείς της
Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πύργου οδηγεί σε καθημερινή μεταφορά ασθενών με ασθενοφόρα στα Νοσοκομεία της Πάτρας.
Και πίσω από το ασθενοφόρο οι συγγενείς για να διαμείνουν σε κάποιο κατάλυμα στην Πάτρα…