Ως «αιτία πολέμου» χαρακτήρισε την αποπομπή των αιρετών εκπροσώπων από τα πειθαρχικά συμβούλια που σχεδιάζει η κυβέρνηση, μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, η ΑΔΕΔΥ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε για το συγκεκριμένο θέμα με τον Υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, και την Υφυπουργό Π.Χαραλαμπογιάννη.
Με αφορμή τη συνάντηση, ΑΔΕΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει:
Πραγματοποιήθηκε χθες, 22/01/2025, συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, και την Υφυπουργό κ. Χαραλαμπογιάννη, για το θέμα των πειθαρχικών συμβουλίων.
Από πλευράς ΑΔΕΔΥ καταστήσαμε σαφές ότι τυχόν αποπομπή των αιρετών εκπροσώπων μας από τα πειθαρχικά συμβούλια θα είναι αιτία πολέμου. Οι αιρετοί μετέχουν στα συμβούλια από συστάσεως του θεσμού και εγγυώνται τη διαφάνεια και τη δημοκρατική τους νομιμοποίηση.
Η πολιτική ηγεσία, αφού άκουσε τις προτάσεις μας, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ όπου θα παρουσιαστεί το τελικό της σχέδιο.
Σαρωτικές αλλαγές
Σημειώνουμε ότι οι μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπουν:
— Δημιουργία ενός Κεντρικού Πειθαρχικού Οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν μόνο Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους, οι οποίοι θα είναι πλήρους απασχόλησης. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Νόμο 3528/2007, στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια, όπου παρατηρούνται και οι μεγάλες καθυστερήσεις, συμμετέχει σήμερα μόνο ένας Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, μαζί με ένα δικαστή/εισαγγελέα (Πρόεδρο), ένα μέλος το οποίο είναι μόνιμος υπάλληλος, προϊστάμενος Διεύθυνσης υπουργείου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφέρειας ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και δύο αιρετούς εκπροσώπους, οι οποίοι είναι μέλη του Πενταμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Εξάλλου σε ανακοίνωση του, το ΥΠΕΣ, σημειώνει ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκεται:
Η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας και η εξειδίκευση των στελεχών που είναι επιφορτισμένα για την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Προβλέπεται, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων πειθαρχικών συμβουλίων, η σύσταση ενός νέου πειθαρχικού οργάνου που θα απαρτίζεται μόνο από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Το νέο όργανο, μετά την αποστολή του φακέλου με τα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς της Διοίκησης, λειτουργώντας είτε σε τριμελή είτε σε πενταμελή σύνθεση, ανάλογα με τη βαρύτητα της υπόθεσης, θα αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό και οι αποφάσεις του θα προσβάλλονται μόνο στα αρμόδια δικαστήρια.
Παράλληλα, διατηρείται και ενισχύεται ο ρόλος και η εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην πειθαρχική διαδικασία.
Τέλος, επέρχονται τροποποιήσεις στη διαδικασία η οποία εφαρμόζεται κατά την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, ούτως ώστε να συντμηθούν χρονοβόρα βήματα και να τεθούν αυστηρές προθεσμίες σε κάθε στάδιο. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται και μηχανισμός ελέγχου της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης, ενώ θεσπίζονται και μέτρα για την απόδοση ευθυνών σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.
aftodioikisi.gr