Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει, το εκλογικό σώμα διαφοροποιείται, οι συσχετισμοί δυνάμεων των κομμάτων μεταβάλλονται. Οι αποκαλύψεις για τα Τέμπη, η πρόταση δυσπιστίας, τα όσα ακούστηκαν στη Βουλή και η απομάκρυνση των Παπασταύρου -Μπρατάκου από το Μαξίμου, επέφεραν σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση. Ολοι το αποδέχονται – ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες και κορυφαία στελέχη της ΝΔ:
Σημαντική συρρίκνωση του εκλογικού -δημοσκοπικού- ποσοστού της ΝΔ και προσωπική πολιτική φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνουν τα ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης που έγιναν τις τελευταίες μέρες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας και μετά την παραίτηση-αποπομπή των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.
Τα πρώτα στοιχεία αναμένεται ότι θα δημοσιοποιηθούν τη Δευτέρα-Τρίτη και θα προκαλέσουν νέο κύκλο σεναριολογίας για τις αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πλέον αναγκασμένος να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στο επιτελίο του Μαξίμου – ενδεχομένως και σε μία-δύο αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο – φροντίζοντας να διατηρήσει υφιστάμενες ισορροπίες και να μην προκαλέσει “δυσαρέσκειες” στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα του.
Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συρρίκνωση των δημοσκοπικών ποσοστών της ΝΔ, το σημαντικότερο εύρημα των ερευνών κοινής γνώμης είναι ένα “ποιοτικό” στοιχείο: Δείχνει ότι σε έναν μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων και δυνητικών ψηφοφόρων της ΝΔ, κλονίζεται η απόλυτη εμπιστοσύνη προς τον πρωθυπουργό και εκφράζεται σκεπτικισμός ή και αποδοκιμασία ως προς τους χειρισμούς του.
Ενδεικτικό των τάσεων που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που ψήφισαν στις προηγούμενες ΝΔ λόγω Μητσοτάκη, δηλώνουν ότι θα ξαναψηφίσουν το κυβερνών κόμμα, αν και διαφωνούν με αποφάσεις και επιλογές του πρωθυπουργού.
Στα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ θα συνεχιστεί. Προβλέπουν μάλιστα ότι αν δεν συμβεί κάποιο σημαντικό πολιτικό ή άλλο γεγονός που θα μπορούσε να ανακόψει αυτή την τάση, το ποσοστό της ΝΔ θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις
Κατά τις εκτιμήσεις τους – και με βάση τις τελευταίες έρευνες – το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει τώρα περίπου 31,5% σε πρόθεση ψήφου. Με το αργό “ροκάνισμα” που υφίσταται, ώσπου να ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών μπορεί να πέσει στο 30%.
Τα “συμφέροντα” και η σταθερότητα
Μία τέτοια εξέλιξη θα “ταρακουνούσε συθέμελα” την κυβέρνηση και θα δρομολογούσε πολιτικές εξελίξεις, επισπεύδοντας τις εθνικές εκλογές. Το τελευταίο εύρημα ήταν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο “συμφερόντων” οικονομικών, επιχειρηματικών, εκδοτικών κλπ – που θέλουν να τη ρίξουν. Η ιστορία με τους Μαρινάκη-Παπασταύρου-Μπρατάκο ακύρωσε αυτό το επιχείρημα.
Το Μαξίμου και οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι δεν έχουν πλέον πολλές επιλογές. Θα αναδείξουν ως βασικό θέμα στην προεκλογική καμπάνια των ευρωεκλογών τη “σταθερότητα” της χώρας σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας. Οι ευρωεκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση,ούτε την ανατρέπουν. Μπορούν όμως να την αποδυναμώσουν και να της “δέσουν τα χέρια.
Αυτό το μήνυμα θα θελήσει να περάσει ο Κ. Μητσοτάκης προς τους δυσφορούντες ψηφοφόρους του, επισείοντας τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας που θα ανακόψει την αναπτυξιακή δυναμική της της ελληνικής οικονομίας.
sofokleousin.gr