Το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της MRB καταγράφει σημαντική αύξηση των ποσοστών της Πλεύσης Ελευθερίας σε πρόθεση και εκτίμηση ψήφου ενώ και η ίδια η Ζωή Κωνσταντοπούλου παγιώεται στη δεύτερη θέση ως καταλληλότερη πρωθυπουργός.
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 20,4% ενώ η Πλεύση Ελευθερίας παγιώνεεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 13,5%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 9,4%, η Ελληνική Λύση με 8,6%, το ΚΚΕ με 5,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%. Η Νίκη συγκεντρώνει 3% ορικαά πιο χαμηλά βρίσκονται η Φωνή Λογικής με 2,8%, η ΜέΡΑ25 με 2,5%, το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφαου Κασσελάκη με 2,4% και η Νέα Αριστερά με 1,5%. Συνολικά η αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνει το 24,1%.
Στην εκτίμηση ψήφου η Πλεύση Ελευθερίας εκτοξεύθηκε με ποσοστό 17,8 και άνοδο 6 μονάδες ενώ η Νέα Δημοκρατία κρατά την πρώτη θέση με 26,9%. Τρίτο κόμμα έιναι το ΠΑΣΟΚ με 12,4% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 11,3%. Πέμπτο κόμα κατατάσσεται το ΚΚΕ με 7,4%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,6% και η Νίκη με 4%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό τα ηνία κρατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 21,4% και άνοδο της τάξης του 0,6% ενώ στη δεύτερη θέση παγιώνεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία καταγράφει σημαντική αύξηση 5,2% συγκεντρώνοντας ποσοστό 13,2%. Αυτός που την «πληρώνει» σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB είναι ο «Κανένας» που έπεσε από το 37% στο 33% ενώ στην τρίτη θέης είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος με οριακή αύξηση 0,8% και ποσοστό 5,9%.
Ωστόσο σημαντικές απώλειες καταγράφει ο Νίκος Ανδρουλάκης που έχει καταγράψει την μεγαλύτερη πτώση στα ποσοστά του (-2,3%). Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην 4η θέση με 4,7% ενώ ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας (3,3%), ο Γιάνης Βαρουφάκης (3,2%), ο Δημήτρης Νατσιός (2,1%) και ο Στέφανος Κασσελάκης με 2,1% αντίστοιχα και ο Σωκράτης Φάμελλος με 2%.
Σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB είναι ότι η Πλεύση Ελευθερίας σε επίπεδο εισροών καταγράφη 18,3% από τον εαυτό της και τις ευρωεκλογές ενώ ακολουθεί ποσοστό της τάξης του 14,1% από το ΠΑΣΟΚ.
Ακρίβεια και οργή κυριαρχούν
Η οργή παραμένει το σημαντικότερο συναίσθημα που αισθάνονται οι ψηφοφόροι αν και φαίνεται να πέφτει στον δείκτη των συναισθημάτων με άνοδο κατα 2,5% της ελπίδας. Ωστόσο τη οργή είναι στο 50,8 % , με την παραίτηση και την απογοήτευση να ακολουθεί με 43,9%.
Το κράτος δικαίου καταγράφει σημαντική πτώση σε σχέση με την προηγούμενη δηοσκόπηση της MRB, με το ποσοστό να πέφτει από το 44% (Μάρτιος 2025) στο 20%. Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει η άποψη του κόσμου σε σχέση με τα Τέμπη, ωστόσο διευκρίνισε ο Δημήτρης Μαύρος της MRB.
Η ιστορία της συγκάλυψης για τα Τέμπη παραμένει στην κορυφή για τους ψηφοφόρους αν και καταγράφει μικρή πτώση. Από το 75,2 στο 71,8%.
Τι έφταιξε για τα Τέμπη
Στο ερώτημα τι έφταιξε για τα Τέμπη κορυφαία απάντηση στο 41,2% είναι οι παραλήψεις, οι αστοχίες και ο αιτίες. Το πιο σοβαρό πράγμα δεν είναι οι χειρισμοί αλλά το γιατί έγινε το δυστύχημα, διευκρινίζουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης. Αυτό το 41,2% ωστόσο, περιλαμβάνει το 52% ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ενώ σε ποσοστό 54% είναι ψηφοφόροι της Πλεύσης Ελευθερίας, στα άλλα κόμματα είναι χαμηλότερο το ποσοστό αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα. Tέσσερις στους πέντε κρίνει ότι η κυβένρηση και η δικαιοσύνη δεν κάνει ότι χρειάζεται για τη διαλεύκανση της υποθεσης των Τεμπών.
Σε ό,τι αφορά στην αντιπολίτευση και το κατά πόσο εργαλειοποιεί ενδεχομένως της υπόθεση, το 43,6% των ψηφοφόρων κρίνει ότι είναι διαιολογημένη η αντίδραση της αντιπολίτευσης και αξιολογεί θετικά τις κινήσεις της. Ωστόσο το 38% κάνει λόγο για αρνητική εργαλειοποίηση.
Στο ερώτημα για το κατά πόσο συμφωνεί ο κόσμος με την άποψη Μητσοτάκη περί χειραγώγησης της κοινής γνώμης και της συγκάλυψης της αλήθειας από την αντιπολίτευση και ορισμένα ΜΜΕ το 51,2% διαφωνεί ενώ το 40,8% συμφωνεί με την άποψη Μητσοτάκη.
Παράλληλα το 76,8% των ερωτηθέντων διατηρούν την αρνητική τους άποψη για την κυβέρνηση αναφορικά με το δυστύχημα των Τεμπών ενώ στον αντίποδα παραμένει θετική η άποψη του 11,8%. Μόλις το 6,4% δηλώνει ότι έχει αλλάξει την άποψή του και είναι θετικότερη.