Η ακρίβεια και οι παρακολουθήσεις φαίνεται πως μεταβάλλουν ως ένα βαθμό την εικόνα του πολιτικού σκηνικού, σε σχέση με τον Ιούλιο, την ώρα που ένας στους 2 εκτιμά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τον «Σφυγμό» του Σεπτεμβρίου, την τακτική μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων από την Prorata, την οποία παρουσιάζει ο Άγγελος Σεριάτος στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα είναι η ακρίβεια στην ενέργεια και στα καταναλωτικά αγαθά και δευτερευόντως τα εθνικά θέματα, οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίες, καθώς και τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας.
Όσον αφορά το κυρίαρχο θέμα της περιόδου, δηλαδή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, μεγάλο μέρος της κοινωνίας (54%) θεωρεί πως «κακώς» έγιναν οι παρακολουθήσεις κι ότι πλήττουν τη δημοκρατία. Από την άλλη, για μια άλλη, σημαντική ωστόσο, μερίδα είτε υπάρχει μια «υπερβολή» γύρω από το ζήτημα (21%), είτε «καλώς» έγιναν καθώς «προέχει η εθνική ασφάλεια» (22%).
Παράλληλα το 68% εκτιμάει ότι, είτε ήταν νόμιμες είτε όχι, δεν έπρεπε να γίνουν. Τέλος, για την πλειονότητα (70%) ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Σχετικά με τη δραστηριότητα των κομμάτων, η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο κυμαίνεται στο 35%, από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο 22%, ενώ αυτή που αφορά το έργο του ΠΑΣΟΚ μειώνεται περαιτέρω στο 14%.
Κυβερνήσεις συνεργασίας
Ως προς τα επιθυμητά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. είναι σαφείς: συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ακόμα πιο ξεκάθαροι όμως είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ: συγκυβέρνηση με μη δεξιές δυνάμεις, η οποία – ιδανικά – θα πλαισιώνεται και από το ΜέΡΑ25. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. μοιάζουν πιο διχασμένοι από ποτέ: το 30% αυτών προτιμάει μια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., ενδεχομένως όχι όμως υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 24% με τις προοδευτικές δυνάμεις και κατά προτίμηση χωρίς το ΜέΡΑ25, ενώ το 27% προκήρυξη νέων εκλογών.
Τέλος, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41%) υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (34%) αναφορικά με την εμπιστοσύνη για το αξίωμα του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά από την αρχή του εκλογικού κύκλου ένα οριακά πλειοψηφικό ρεύμα (51%) εκτιμάει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί, όπως τονίζει ο Άγγελος Σεριάτος.