Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατά την ολοκλήρωση της β΄ ανάγνωσης του σχεδίου νόμου για τους ΟΤΑ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή και απαντώντας στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για την παράταση συμβάσεων εργαζομένων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, αντέτεινε ότι «κάτι τέτοιο θα διέλυε το ΑΣΕΠ, τον προγραμματισμό προσλήψεων και την ακεραιότητα που πρέπει να υπάρχει».
Θυμίζουμε, ότι ο ίδιος παλαιότερα είχε ξεδιπλώσει τις προθέσεις του για αυτό το θέμα, σημειώνοντας μεταξύ, άλλων τα εξής:
«Το σκεπτικό της Κυβέρνησης πίσω από αυτή την απόφαση είναι η σταδιακή μείωση των προσλήψεων που αφορούν σε προσωπικό συμβάσεων ορισμένου χρόνου ούτως ώστε η στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, προϊόντος του χρόνου, να γίνεται ως επί το πλείστον με μόνιμο προσωπικό και οι συμβασιούχοι να προσλαμβάνονται για την κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών καθώς και εποχιακών αναγκών. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι συμβασιούχοι παρέχουν σημαντική και ουσιαστική στήριξη στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Άλλο τόσο όμως, δεν μπορεί και να αρνηθεί κανείς ότι αυτή η πρακτική συνιστά ένα είδος πρόσκαιρης λύσης στην αντιμετώπιση των υπηρεσιακών αναγκών. Και αυτό γιατί οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν εξυπηρετούν ούτε τον εκάστοτε φορέα, ούτε τον εργαζόμενο, ούτε εν τέλει τον ίδιο τον πολίτη διαχρονικά».
Θυμίζουμε επίσης ότι o «νόμος Βορίδη» επιβάλλει στους Δήμους ως φορείς γενικής κυβέρνησης να ασκούν έφεση στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εξάντλησης των ένδικων μέσων και με αυτόν τον τρόπο να αποφεύγονται οι μονιμοποιήσεις υπαλλήλων, με πρόσφατο παράδειγμα όσα έγιναν στον Δ. Αγίου Δημητρίου, όπου κλήθηκαν από την Αποκεντρωμένη σε απολογία 27 δημοτικοί σύμβουλοι για παράβαση καθήκοντος με δόλο.
aftodioikisi.gr