Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά για τη ζοφερή κατάσταση που έχει περιέλθει η επιχειρηματικότητα της χώρας. Δυστυχώς και στην Ηλεία η κατάσταση εξελίσσεται αρνητικότατα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι επιχειρήσεις εστίασης του νομού. Στο 3ο τρίμηνο του 2020 είχαν κύκλο εργασιών 12.853.237 ευρώ, ενώ στο 3ο τρίμηνο του 2019 είχαν 15.763.562 ευρώ.
Η μείωση που καταγράφηκε ήταν της τάξης του 18,5%. Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα σε ότι αφορά το 2ο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε, καθώς ο κύκλος εργασιών ήταν 3.818.645, ενώ στο 2ο τρίμηνο του 2019 ήταν 9.324.424. Μείωση, δηλαδή 59,0%.
Με βάση αυτά τα στοιχεία βγαίνουν 2 συμπεράσματα:
• Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν επιτυγχάνεται από μόνη της, μετά το πέρας του lockdown, προς ηχηρή διάψευση των αντίθετων ισχυρισμών της κυβέρνησης.
• Εν μέσω του lockdown, η κατάσταση είναι δραματική, καθώς κυριολεκτικά ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση.
Η κυβέρνηση όφειλε εδώ και καιρό να έχει λάβει πολύ σοβαρά τα στοιχεία και να έχει ακούσει τη διαρκή κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών του χώρου. Αντί, λοιπόν, να μεριμνήσει για την ουσιαστική στήριξη του κλάδου, αλλά και της υπόλοιπης αγοράς, επιλέγει τη χρηματοδότηση (;) μέσω προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή μέσω δανείου που αυξάνει το χρέος τους. Πρόκειται για μια ανεπαρκέστατη, στα όρια του εμπαιγμού, διαδικασία, καθώς αποκλείεται, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που έχουν τεθεί, πολύ μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά ένα άνοιγμα του κλάδου, ενδεχομένως μικρής διάρκειας, που απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί βιώσιμο για τους επιχειρηματίες της εστίασης. Εάν πραγματοποιηθούν αυτά τα σχέδια, οι επαγγελματίες του κλάδου λένε ότι θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Χωρίς την απαιτούμενη στήριξη και ενίσχυση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της εστίασης δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.
Για το λόγο αυτό καταθέσαμε ως αναφορά στη Βουλή το Δελτίο Τύπου και την επιστολή του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Πύργου με τον διακριτικό τίτλο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΠΥΡΓΟΥ». Επισημαίνουμε ιδιαιτέρως τους προβληματισμούς σχετικά με τον σχεδιασμό ενδεχόμενου μικρού χρονικά ανοίγματος της εστίασης και θέτονται συγκεκριμένα ερωτήματα για τον τρόπο που θα γίνει αυτό. Παράλληλα, εστιάζουμε στη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία, και στην επόμενη μέρα της εστίασης μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών, προτείνοντας δέσμες μέτρων.
Εάν η εστίαση, όπως και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο σύνολό της, δεν ενισχυθούν, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ορθοποδήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανειλημμένως έχει προτείνει τη χορήγηση άμεσης ρευστότητας με μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής, τη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών το επόμενο εξάμηνο, τη στήριξη και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με κάλυψη του μισθολογικού κόστους και του εισοδήματος όσων πλήττονται από την κρίση, τη ρύθμιση όλων των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, την επιδότηση ενοικίων. Είναι μέτρα απαραίτητα που θα ανακουφίσουν την αγορά και θα επιτρέψουν σε πολλούς συμπολίτες μας να σταθούν στα πόδια τους.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από αυτό που επιτάσσουν οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν γενναιόδωρα τους παραγωγικούς κλάδους και στηρίζουν την εργασία, η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολή της και δανειοδοτεί επιλεκτικά έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων. Αδιαφορεί, λοιπόν, για την επιβίωση πολλών συνανθρώπων μας και οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και σε λουκέτα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας.