Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται δώρο Πάσχα
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Πάσχα.
Πότε καταβάλλεται το δώρο Πάσχα
Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα
Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κλπ όταν χορηγούνται κατ’επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας.
Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166. Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.
Όσοι συνεχίζουν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ μετά τις 15 Μαρτίου 2025 θα λάβουν το δώρο Πάσχα ανέργων ΔΥΠΑ σε προπληρωμένη κάρτα ενώ όσων η καταβολή του επιδόματος ανεργίας ολοκληρώθηκε μέχρι τις 15 Μαρτίου θα λάβουν το επίδομα με τα χρήματα να πιστώνονται όπως γινόταν πριν τη εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας.
Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται κάθε χρόνο από τη ΔΥΠΑ πριν το Πάσχα και σίγουρα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.
Ωστόσο οι δικαιούχοι που θα δικαιούται δώρο Πάσχα για το διάστημα μετά τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να εκδώσουν προπληρωμένη κάρτα.
Ύψος δώρου Πάσχα
Για τους ανέργους το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης. Συγκεκριμένα το δώρο Πάσχα του ΟΑΕΔ είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας και συνολικά 12,5 ημερήσια επιδόματα εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.
Ειδικότερα αν η επιδότηση έχει διαρκέσει μικρότερο χρονικό διάστημα, το ποσό προσαρμόζεται αναλογικά:
- Για έναν μήνα επιδότησης, αντιστοιχούν 3 ημερήσια επιδόματα.
- Για δύο μήνες επιδότησης, αντιστοιχούν 6 ημερήσια επιδόματα.
Σημειώνεται ότι όσοι λαμβάνουν ειδικά βοηθήματα, όπως το Βοήθημα Μακροχρόνιων Ανέργων, δεν δικαιούνται το δώρο Πάσχα.
Δικαιούχοι του δώρου είναι όσοι άνεργοι λαμβάνουν το τακτικό επίδομα ανεργίας από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Τι ισχύει για προπληρωμένη
Οι δικαιούχοι μπορούν να εισέρχονται μέσω των κωδικών TaxisNet στο νέο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ), το οποίο έχει δημιουργηθεί ειδικά για τις ανάγκες του Προγράμματος (https://prepaid.minscfa.gov.gr/) και να υποβάλλουν αίτηση για τη έκδοση της προπληρωμένης κάρτας.
Σε κάθε δικαιούχο ενός ή περισσότερων επιδομάτων θα αντιστοιχεί μία και μοναδική προπληρωμένη κάρτα, η οποία θα χρησιμεύει αποκλειστικά για την καταβολή του συνόλου των κοινωνικών του παροχών. Την κάρτα αυτή θα εκδίδει και θα αποστέλλει ο ΠΥΠ στον οποίο ο δικαιούχος διατηρεί IBAN.
Οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 50% του ποσού κάθε καταβαλλόμενου επιδόματος, ενώ το υπόλοιπο θα δαπανάται αποκλειστικά μέσω της χρήσης της προπληρωμένης κάρτας. Η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στην Ελλάδα και σε χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για κάθε είδους αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών, εξαιρουμένων των συναλλαγών που αφορούν σε αγορά όπλων και τυχερά παίγνια.
Εξαιρούνται από τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας τα άτομα που διαθέτουν γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών σε ισχύ ότι έχουν οπτική αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, για τους οποίους θα εξακολουθήσει να ισχύει η καταβολή μέσω πίστωσης λογαριασμού πληρωμών (IBAN).
Συγκεκριμένα, μέσω προπληρωμένης κάρτας θα καταβάλλονται:
- Τακτική Επιδότηση Ανεργίας
- Επίδομα Μακροχρόνια Ανέργων
- Βοήθημα Ανεργίας και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων
- Ειδικά Εποχικά Βοηθήματα
- Επίδομα Εργασίας
- Ειδική Παροχή Προστασίας Μητρότητας
- Συμπληρωματική Παροχή Μητρότητας
- Επίδομα Γονικής Άδειας
- Ειδικό Επίδομα Ευάλωτων Ομάδων
- Επίδομα Αποκλειστικών Νοσοκόμων
- Επίδομα Ξεναγών
- Επίδομα Δασεργατών
- Απομάκρυνση-Διακοπή Εργασιών Εκδοροσφαγέων
- Ειδική Επιδότηση Εκδοροσφαγέων
- Ειδική Συμπληρωματική Παροχή Ανεργίας Φορτοεκφορτωτών.
dnews.gr