50′ προετοιμασία
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 50′
Υλικά
Για το προσούτο με κάρδαμο ή ρόκα (για 20 τεμάχια)
Για τα ρολάκια καπνιστού σολομού (για περίπου 15 τεμάχια)
Διαδικασία
Προσούτο με κάρδαμο ή ρόκα
- Για να φτιάξουμε προσούτο με κάρδαμο ή ρόκα, αρχικά βάζουμε ελάχιστο από το τσάτνεϋ με 1 κουτ. εσπρέσο στην άκρη από κάθε φέτα προσούτο. Δεν πρέπει να βάλουμε πολύ για να μην ξεχυθεί καθώς το τυλίγουμε σε ρολό. Αρκεί λίγη για να νοστιμίσει το όλον.
- Στην άκρη από κάθε φέτα προσούτο βάζουμε και 2 – 3 κλωνάρια νεροκάρδαμου ή ρόκας.
- Τυλίγουμε προσεχτικά σε ρολάκι, αφήνοντας τα φύλλα από το χόρτο να εξέχουν, για ομορφιά.
- Αν οι φέτες του αλλαντικού είναι πολύ λεπτές, δοκιμάζουμε να τυλίξουμε μία φέτα προσούτο, για να μην τις χαλάσουμε όλες.
- Αν, λοιπόν, δεν τα καταφέρουμε, φτιάχνουμε μικρές «φωλιές» από το προσούτο μέσα στις οποίες βάζουμε λίγο από το τσάτνεϋ και στολίζουμε με το νεροκάρδαμο, που πρέπει να κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια.
- Αν φοβόμαστε ότι θα διαλυθούν μόλις τα σηκώσουμε, τα σερβίρουμε πάνω σε φέτες από φρυγανισμένο ψωμί ή κρακεράκια.
Ρολάκια καπνιστού σολομού
- Για να φτιάξουμε ρολάκια καπνιστού σολομού, αρχικά βάζουμε, σε ένα μπολ, το τυρί, το ξύσμα, το μυρωδικό που επιλέξαμε και αλατοπίπερο.
- Δουλεύουμε τα υλικά με σπάτουλα μέχρι να ανακατευτούν καλά.
- Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι διαφανούς μεμβράνης πάνω στον πάγκο εργασίας.
- Τακτοποιούμε από πάνω τις φέτες σολομού με τρόπο τέτοιο ώστε να καλύπτει η μία φέτα την άλλη κατά το ήμισυ, σχηματίζοντας ιδανικά ένα ορθογώνιο διαστάσεων 30×12 εκ., χωρίς κενά.
- Απλώνουμε το μείγμα τυριού προσεκτικά στο κέντρο, κατά μήκος της μακριάς πλευράς.
- Ανασηκώνουμε προσεκτικά τη μεμβράνη ώστε ο σολομός να αγκαλιάσει και να καλύψει τη γέμιση. Για να μην τυλίξουμε τη μεμβράνη μέσα στο ρολό, την ξεκολλάμε.
- Ανασηκώνουμε και πάλι τη μεμβράνη και συνεχίζουμε να τυλίγουμε το σολομό.
- Μόλις ολοκληρωθεί το τύλιγμα του ρολού, σφίγγουμε τις άκρες της μεμβράνης σαν καραμέλα και ισιώνουμε με τα χέρια το ρολό.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες, ώστε να σφίξει. Αν δεν σφίξει καλά, το βάζουμε για μισή ώρα στην κατάψυξη.
- Ανοίγουμε τη μεμβράνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό καπνιστού σολομου σε φέτες πάχους περίπου 2 εκ.
gastronomos.gr