Παραμένει το μεγάλο πρόβλημα των πολύ μειωμένων διαθέσιμων ποσοτήτων για το νερό στο φράγμα του Πηνειού. Τα διαθέσιμα αποθέματα νερού και η πορεία της αρδευτικής περιόδου συζητήθηκαν εκ νέου στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, όπου έγινε αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 22 Ιουλίου ήδη ισχύει πρόγραμμα ελεγχόμενης άρδευσης μειωμένη παροχή νερού με τρία αντλιοστάσια ανενεργά, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι είναι εξασφαλισμένη νέα παράταση κατά τον ίδιο τρόπο.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, έχουν διαμορφωθεί δύο σενάρια εφαρμογής: το ένα προβλέπει συνέχιση του σημερινού προγράμματος και το άλλο ακόμα μεγαλύτερη μείωση της παροχής νερού και τουλάχιστον έξι αντλιοστάσια εκτός λειτουργίας.
“Η 22α Ιουλίου είναι η νέα κρίσιμη ημερομηνία, διότι τότε θα μας δώσει ο ανάδοχος την ακριβή εικόνα της στάθμης και των αποθεμάτων νερού στο φράγμα. Τότε θα επανεξετάσουμε αν μπορεί να συνεχιστεί ή πρέπει να γίνει μια επιπλέον περικοπή της ποσότητας νερού που φεύγει. Και αυτό ίσως να έχει ως αποτέλεσμα να βγει καινούργιο πρόγραμμα που θα κλείσουν περισσότερα αντλιοστάσια καθημερινά” και πρόσθεσε ότι όλα εξαρτώνται από τα αποθέματα του φράγματος.
«Θα πάρουμε τις καινούργιες μετρήσεις και τότε θα αποφασίσουμε. Καλύτερα να μπούμε σταδιακά σε νέο περιορισμό αν χρειαστεί, και όχι ξαφνικά. Παίρνουμε καθημερινές μετρήσεις για τη στάθμη του νερού, και προς ώρας πέφτει σταθερά. Όσο κατεβαίνει η στάθμη του φράγματος, μειώνεται και η επιφάνεια του νερού. Εξετάζουμε με προσοχή όλα τα στοιχεία», τόνισε, σημειώνοντας ότι η «κόκκινη γραμμή» της στάθμης είναι τα 70 μέτρα.
«Τη δεδομένη στιγμή, είμαστε στα 77,7 μέτρα περίπου, που σημαίνει ότι έχουμε διαθέσιμα 105 με 110 κυβικά. Δεν πρέπει να πέσει κάτω από τα 70, αλλά έχουμε μπροστά μας μέρες ακόμα για την ολοκλήρωση της αρδευτικής περιόδου. Δεν θα είναι λοιπόν τόσο τραγικό αν βγούνε εκτός και άλλα αντλιοστάσια. Συστήνω προς το παρόν στους καλλιεργητές, μεγάλη οικονομία, μεγάλη προσοχή και κατανόηση», ανέφερε.