Διανύουμε το δεύτερο μήνα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και σε τοπικό επίπεδο συνεχής είναι η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος όπως πληροφορείται η εφημερίδα «Πελοπόννησος» με πτητικά μέσα τελευταίας τεχνολογίας και όχι μόνο.
AIR TRACTOR
Μετά την προ ημερών άφιξη στην αεροπορική βάσης της Ανδραβίδας των πυροσβεστικών αεροσκαφών – πετζετέλ, καναντέρ και του ελικοπτέρου έρικσον – ο εναέριος στόλος ενισχύεται με δυο αεροπλάνα air tracktor (τρακτορες) με πλωτήρα. Πρόκειται σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής για αεροσκάφη χωρητικότητας 3 τόνων νερού, με αυτονομία πτήσης περίπου 5 ωρών και θα εδρεύουν καθ όλη της διάρκεια της θερινής περιόδου, επίσης το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Είναι η πρώτη φορά που έρχονται στην περιοχή και η πρώτη χρονιά που η Πυροσβεστική θα έχει στη διάθεση της στη μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών δυο επιπλέον πτητικά μέσα.
DRONE
Ένα ακόμα επιχειρησιακό «όπλο» στη φαρέτρα του τοπικού Πυροσβεστικού Σώματος είναι η ομάδα πιστοποιημένων χειριστών Συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ). Πρόκειται για στελέχη της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας μεταξύ των οποίων δυο αξιωματικοί, πυρονόμοι και πυροσβέστες, οι οποίοι κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης μπορούν να χειριστούν το μοναδικό drone, που υπάρχει στην ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας και διαθέτει η συγκεκριμένη υπηρεσία.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρουν την πιστοποίηση ακόμα 4 άτομα που υπηρετούν στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Πάτρας. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της 6ης ΕΜΑΚ κατά κύριο λόγο θα μετέχει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ατόμων και επικουρικά σε πρώτη φάση και στις δασικές πυρκαγιές.
Προ των πυλών νέα ομάδα για τις δασικές πυρκαγιές
Με βάσει το σχεδιασμό του Αρχηγείου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στόχος είναι φέτος το καλοκαίρι, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η δημιουργία ανεξάρτητης ομάδας του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τις δασικές πυρκαγιές.
Πρακτικά αυτό σημαίνει εναέριες περιπολίες, πτήσεις κατά τη διάρκεια μιας φωτιάς, όπου το drone θα μεταδίδει εικόνες από το σημείο, παρέχοντας τη δυνατότητα της χαρτογράφησης της περιοχής από αέρος εξασφαλίζοντας την άμεση και στοχευμένη επέμβασης των επίγειων – εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων. Επιπλέον, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα συνδράμει μετά την κατάσβεση μια πυρκαγιάς, είτε για τη φύλαξη και την επιτήρηση της περιοχής, είτε για τον εντοπισμό τυχόν εστιών αναζωπύρωσης φωτιάς.
pelop.gr