Εξι δυναμικές αγροτικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας χρησιμοποιούν σταθμούς αισθητήρων και λογισμικό της Future Intelligence (FINT), μετασχηματίζοντας ψηφιακά την οργάνωσή τους και ελέγχοντας πληρέστερα και από απόσταση τις συνθήκες ανάπτυξης των καλλιεργειών τους.
Συγκεκριμένα, η ομάδα παραγωγών Αρχαία Ωλένεια που παράγει ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές στα Σταμνά, ο ελαιοπαραγωγός Γιώργος Λάσκαρης από το Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, η οικογένεια Καράμπελα από το Olive Temple στην Αρχαία Ολυμπία, το μικρό οινοποιείο Τετράμυθος στο Ανω Διακοπτό Αχαΐας, ο μεταποιητής και έμπορος ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής 776 DeLuxe και το Κτήμα Μπριντζίκι στην Ηλεία που οινοποιεί υπέροχο κρασί, είχαν τη διορατικότητα και την πίστη στην καινοτομία, ώστε να επενδύσουν στη λύση Εξυπνης Γεωργίας που προτείνει η Future Intelligence (FINT) για την ελληνική αγορά, το QUHOMA.
Εκτοτε, αυτοί οι επιχειρηματίες συμβουλεύονται τα δεδομένα αγρού και τα ψηφιακά εργαλεία λογισμικού για να μειώσουν εισροές και απώλειες και να διατηρήσουν ή αυξήσουν την ποιότητά τους.
Παράλληλα, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ψάχνει τρόπους για ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών εντός της Περιφέρειας προς όφελος της ευρύτερης ανάπτυξης και της πληρέστερης κάλυψης αγροδιατροφικών αναγκών κατοίκων και επισκεπτών.
Τις δύο αυτές κατηγορίες παικτών συνδύασε αρμονικά η FINT και πρότεινε τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας, ζητώντας χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό έργο dRrural στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 (Η2020).
Η λογική είναι να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα προϊόντων, δεδομένων και υπηρεσιών δεδομένων εντός του ιστότοπου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.
Η καινοτομία της πρότασης είναι πως σε αυτό το κατάστημα, eshop ή marketplace, δίνεται η δυνατότητα με ασφάλεια και σεβασμό στην ιδιωτικότητα των χρηστών να ανταλλάσσονται και τα δεδομένα των αισθητήρων ή σχετικές υπηρεσίες.
Παραδείγματα ανταλλαγής δεδομένων παρουσιάστηκαν στο συνέδριο AGROWN 2023 που έγινε στην Τριχωνίδα στις αρχές του Νοέμβρη.
pelop.gr