Ολοκληρώθηκε στη δυτική Ελλάδα το μάζεμα της ελιάς για την παραγωγή ελαιόλαδου με την ποσότητα που προέκυψε να είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη, σχεδόν η μισή σε σχέση με πέρσι.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο παράρτημα Πελοποννήσου και δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Αναστάσιος Τσάκωνας, «η διαδικασία του μαζέματος έχει ολοκληρωθεί σε όλες σχεδόν τις περιοχές, εκτός από τη Μεσσηνία. Στη Δυτική Ελλάδα έχει τελειώσει. Οι ποσότητες σε σχέση με πέρσι είναι μειωμένες, είναι στο 1/3 της κανονικής- αναμενόμενης παραγωγής. Η παραγωγή ήταν περίπου η μισή σε σχέση με πέρσι.
Η ποιότητα επίσης ήταν σχετικά υποβαθμισμένη, τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα ήταν μειωμένα, σε σημείο που οι εταιρείες “έριξαν νερό στο κρασί τους”. Η περσινή χρονιά ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσαμε να έχουμε από άποψη ελαιοκομίας. Είχαμε ήπιο χειμώνα και πολλές βροχές τον Μάιο, τον Σεπτέμβριο. Οι θερμοκρασίες που είχαμε και γενικότερα οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν ασφυκτικό περιβάλλον για τις ελιές. Το κρύο του χειμώνα που έλειπε δε δημιούργησε καλή ανθοφορία, οι βροχές του Μαΐου δεν ευνόησαν την επικονίαση και τη σωστή γονιμοποίηση. Οι βροχές του Σεπτεμβρίου και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνόησαν εντομολογικούς εχθρούς».
Μιλώντας για την τιμή του ελαιόλαδου και πώς αυτή θα διαμορφωθεί μέχρι το καλοκαίρι, φάνηκε «επιφυλακτικός» σχετικά με τον αν θα φτάσει τόσο ψηλά που θα αγγίζει τα 20 ευρώ όπως λέγεται.
«Οι τιμές είναι εξωφρενικά υψηλές. Η κατάσταση δηλαδή αντιμετωπίζεται με την αύξηση της τιμής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα βέβαια να μειωθεί η κατανάλωση, πολλοί δηλαδή επιλέγουν άλλα έλαια- σπορέλαια. Ο ελαιοπαραγωγός, αναμένει, εύχεται και ελπίζει ότι οι συνθήκες του χρόνου θα είναι πιο ευνοϊκές. Αυτή τη στιγμή η τιμή είναι γύρω στα 8,5 ευρώ που σημαίνει ότι στον καταναλωτή φτάνει περίπου 15 ευρώ το λίτρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατο ο μέσος Έλληνας και ευρωπαίος καταναλωτής να μπορεί να αγοράσει σε υψηλότερη τιμή σαν αυτή που ακούμε ότι θα υπάρξει το καλοκαίρι, όμως η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι θα ανέβει κι άλλο. Εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος» δήλωσε.
Η «άνθιση» στη βόρεια Ελλάδα
«Οι ποσότητες στη βόρεια Ελλάδα είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με την περιοχή μας. Ωστόσο πλέον έχουμε πολλές νέες φυτεύσεις από νέους παραγωγούς. Η τοποθεσία επιλέγεται λόγω του κρύου. Έχει “ανέβει” η ζώνη της ελιάς. Η ελιά χρειάζεται το κρύο για να ανθίσει ενώ από την άλλη οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι αιτία να εμφανίζονται όλο και περισσότερες ασθένειες και εχθρούς. Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος 30 ετών θα εγκαταλειφθεί η παραγωγή σε περιοχές όπου υπάρχουν τέτοιες συνθήκες. Είναι νομοτελειακό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσάκωνας.
thebest.gr