Ανησυχία επικρατεί σχετικά με την περιεκτικότητα υδραργύρου σε κονσέρβες τόνου, ενώ ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι όλα τα δείγματα ήταν στα επιτρεπόμενα πλαίσια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο υδράργυρος είναι μια από τις 10 πιο τοξικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό ωστόσο μόνο σε περίπτωση υπερσυγκέντρωσης.
Τι υποστήριξε ο ΕΦΕΤ για τις κονσέρβες τόνου
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΕΦΕΤ, διενεργούνται διαχρονικοί έλεγχοι για τα επίπεδα βαρέων μετάλλων (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) σε αλιεύματα ελληνικής προέλευσης, ευρωπαϊκής προέλευσης και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αλιευμάτων σε κονσέρβες.
Κατά τον επίσημο έλεγχο τροφίμων που πραγματοποιήθηκε το 2024, όλα τα δείγματα που ελήφθησαν σε κονσερβοποιημένα αλιεύματα κρίθηκαν όλα συμμορφούμενα.
Στον αντίποδα ΜΚΟ
Σύμφωνα, όμως, με έρευνα των μη κυβερνητικών οργανώσεων Foodwatch και Bloom ο τόνος σε κονσέρβα είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο.
Οι ερευνητές έλεγξαν 148 κονσέρβες τόνου, που αγόρασαν σε σούπερ μάρκετ στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία και ανακάλυψαν ότι υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση υδραργύρου στην πλειονότητά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το όριο της ουσίας που ισχύει για τον τόνο ξεπερνά κατά τρεις φορές το ποσοστό που ισχύει για τα άλλα ψάρια που γίνονται κονσέρβες.
Μετά τα ανησυχητικά ευρήματα οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει τη νομοθεσία και να επιβάλει το όριο που ισχύει για τα άλλα ψάρια και στον τόνο.
in.gr