Σημαντικά οφέλη για την καρδιά εξασφαλίζει η κατανάλωση φιστικιών (τα γνωστά αράπικα φιστίκια ή αλλιώς αραχίδες), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Stroke της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικού Επεισοδίου (ASA), τμήμα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA). Όπως διαπιστώθηκε, ελάχιστη κατανάλωση των αγαπημένων καρπών ημερησίως δρα αποτρεπτικά έναντι σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιαγγειακή νόσος.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 74.000 ανδρών και γυναικών από την Προοπτική Μελέτη του Κέντρου Δημόσιας Υγείας της Ιαπωνίας, αναφορικά με τον τρόπο ζωής τους, έχοντας συμπεριλάβει ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης φιστικιών καθώς και επιπλέον παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία (κάπνισμα, διατροφή, κατανάλωση αλκοόλ, σωματική άσκηση). Η έρευνα διακρίθηκε αρχικά σε δύο φάσεις (1995 και 1998-1999) και διήρκησε 15 περίπου χρόνια αργότερα (μεταξύ 2009-2012, αναλόγως τη χρονιά συμπερίληψης στο πληθυσμιακό δείγμα).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 4-5 αποφλοιωμένα φιστίκια την ημέρα – η μέγιστη κατανάλωση με διάμεση ποσότητα τα 4,3 – εξασφάλισαν σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη συγκριτικά με όσους δεν τα συμπεριελάμβαναν στη διατροφή τους και ειδικότερα :
- 20% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου
- 16% χαμηλότερο κίνδυνο οποιουδήποτε εγκεφαλικού επεισοδίου
- 13% λιγότερες πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου (συμπεριλαμβανομένων εγκεφαλικών επεισοδίων και ισχαιμικής καρδιοπάθειας)
Η κατανάλωση φιστικιών, τέλος, δεν παρουσίασε συνάφεια με τις πιθανότητες αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου ή ισχαιμικής καρδιοπάθειας μόνο, ενώ δεν παρουσιάστηκαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.
Φιστίκια τα θαυματουργά
Τα φιστίκια είναι άφθονα σε θρεπτικά συστατικά με ευεργετική δράση για την καρδιά όπως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες που αποσοβούν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μειώνοντας τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, της κακής LDL χοληστερόλης και της χρόνιας φλεγμονής, εξηγεί ο Δρ Satoyo Ikehara καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει την κατανάλωση πέντε μερίδων ανάλατων καρπών την ημέρα, όπου κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε δύο κουτάλια της σούπας. Ανάμεσα στους ωφέλιμους καρπούς η Εταιρεία προτάσσει τις ανάλατες εκδοχές των κάσιους, καρυδιών, πεκάν, macadamia και φουντουκιών.
https://www.aftodioikisi.gr/