Εκδόθηκε η άδεια δόμησης για την μετατροπή των αποθηκών ΑΣΟ Πύργου σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης που θα είναι και η μόνιμη στέγη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Μετά από χρόνια παίρνει τον δρόμο της ένα έργο που θα δώσει ζωή ξανά στον Πύργο αλλά και σε μια γειτονιά που θα αναβαθμιστεί και θα γίνει ένα κόσμημα στον αστικό ιστό αλλά στην παιδεία της πόλης μας.
Ικανοποιημένος είναι και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και αναμένουμε να δούμε πότε θα ξεκινήσουνε οι εργασίες.
Τι ακριβώς θα γίνει στο έργο:
Επανάχρηση πρώην εργοστασίου Α.Σ.Ο. Πύργου σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης με τη λειτουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.
Το συγκρότημα του Α.Σ.Ο. είναι ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Οι προσπάθειες επανάχρησής του ξεκίνησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής, καθώς διερευνήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης. Από το Φεβρουάριο του 2018 προστέθηκε η σύνδεση του χώρου με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και έκτοτε η υλοποίηση του σχεδιασμού μπήκε στην τελική της φάση με τη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών.
Το ακίνητο διαθέτει χώρους που μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και ιστορικότητα των υφιστάμενων κτιρίων, προκειμένου να στεγάσουν και να υποστηρίξουν ποικίλες καλλιτεχνικές και συνεδριακές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εταιρικές παρουσιάσεις και συναντήσεις, φωτογραφίσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις και διάφορα ψυχαγωγικά ή καλλιτεχνικά δρώμενα (events).
Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας θα περιλαμβάνει μία αίθουσα προβολής και πολλαπλών χρήσεων 600-800 ατόμων, δύο αίθουσες προβολής και πολλαπλών χρήσεων 100-120 ατόμων, μία αίθουσα εκθέσεων και άλλων χρήσεων, ένα studio κινηματογραφικών λήψεων high definition, studio animation και ηχοληψίας, σουίτες μοντάζ high definition, αίθουσες εργαστηρίων και συναντήσεων εργασίας, όπως επίσης χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκης, ταινιοθήκης, εργαστήριο κατασκευής σκηνικών, κλπ.
Το Κέντρο θα έχει δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα και θα δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αξιοποιώντας τις διαφορετικές περιόδους διακοπών των ευρωπαϊκών και άλλων σχολείων και θα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και νέους από όλη την Ευρώπη να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να εκφράζονται και να δημιουργούν χρησιμοποιώντας την ψηφιακή οπτικοακουστική τεχνολογία.