Για το σχέδιο που έχει ο ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις μίλησε σήμερα Εκπρόσωπος Τύπου του Φορέα, Όμηρος Τσάπαλος, στο Open.
“Αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι ότι μετατοπίζουμε, μεταφέρουμε υπαλλήλους και με όλες μας τις δυνάμεις -τις τεχνοκρατικές εννοώ στη διαδικασία έκδοσης των επικουρικών, από Σεπτέμβριο, θέτουμε σε λειτουργία τη Fast track έκδοση σύνταξης και για τις επικουρικές συντάξεις”, είπε και αποκάλυψε πότε θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση στο πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων.
“Έχουμε ήδη φτιάξει μια συντονιστική ομάδα που τρέχει καθημερινά το κομμάτι αυτό της αποκλιμάκωσης. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε μια σημαντική αποκλιμάκωση στις επικουρικές. Ουσιαστικά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 θα έχουμε μια οριστική αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα ποσό 170 εκατ. ευρώ που χρωστάμε σε συνταξιούχους για τα επικουρικά τους. Συγκριτικά με τα 75ο εκατ. ευρώ που χρωστούσαμε σε κύριες συντάξεις πριν από 2 χρόνια καταλαβαίνετε την αναλογία. Δεν παύει όμως να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε”, τόνισε.
Πόσες συντάξεις εκδίδονται χωρίς αποκλίσεις
Επίσης μίλησε και για τις συντάξεις που εκδίδονται με τη διαδικασία fast track. “Όσον αφορά τις συντάξεις που εκδίδονται με fast track διαδικασία, 8 στις 10 εκδίδονται χωρίς αποκλίσεις. Δηλαδή το 80% των συντάξεων εκδίδεται στο ακέραιο, χωρίς να χρειάζεται μεταγενέστερος επανέλεγχος ή συμπλήρωση με τον επιπλέον ασφαλιστικό βίο”, σημείωσε και ανέφερε το ποσοστό των συντάξεων που εκδίδεται χωρίς αποκλίσεις.
“Yπάρχουν κάποιες περιπτώσεις…. 20 % με μεγάλες αποκλίσεις ως προς τα ποσά που λαμβάνουν σήμερα αυτοί οι συνταξιούχοι. Εδώ ο διοικητής του ΕΦΚΑ έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες, αυτές οι περιπτώσεις να εξετάζονται κατά προτεραιότητα και μέσα σε 2, 3, 4 μήνες αυτές οι περιπτώσεις με μεγάλες αποκλίσεις στις συντάξιμες αποδοχές να διορθώνονται και να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, για να μην ταλαιπωρείται ούτε ο ο ασφαλισμένος”, πρόσθεσε.
“Όσοι έχουν μεγάλες αποκλίσεις, αυτούς κοιτάμε κατά προτεραιότητα σε 3 με 4 μήνες, αυτή η μεγάλη απόκλιση διορθώνεται στην ουσία, προτεραιότητα έχουν αυτοί και μετά έχουν όλοι υπόλοιποι” επανέλαβε.
“Με τη συζήτηση που είχα με τους υπαλλήλους οι περισσότεροι μου είπαν ότι είναι προτιμότερο για αυτούς να μπουν σε μια διαδικασία να κάνουν επανελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από το να έχουν την κοινωνική πίεση το να μην μπορεί να βγει μια σύνταξη στους 2 ή τρεις μήνες και να χρειάζεται να βγαίνει σε 1,5 με 2 χρόνια όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Για αυτούς οι υπηρεσίες είναι προτιμότερο να μπουν σε μια διαδικασία επανελέγχων από μια αέναη διαδικασία ελέγχου της ίδιας αίτησης η οποία δεν εκδίδεται στην ώρα της”, σημείωσε μεταξύ άλλων.
www.enikonomia.gr