ΝΕΟΤΕΡΑ – Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι ελπίζει σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πριν από τα Χριστούγεννα, αν και ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών Αρμίν Λάσετ τόνισε ότι είναι πιθανή η κυβέρνηση υπό το CDU/CSU, παρά το γεγονός ότι ήρθε δεύτερο κόμμα.
Σημειώνεται πως η Άγκελα Μέρκελ θα παραμείνει επικεφαλής σε υπηρεσιακό ρόλο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι άτυπες συζητήσεις για πιθανές συμμαχίες.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, το SPD είναι πιθανό να επιδιώξει μια τριμερή συμμαχία με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP), αν και τα δύο αυτά κόμματα θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν με τους συντηρητικούς.
Εάν ο Σολτς καταφέρει να σχηματίσει συνασπισμό, θα γίνει ο τέταρτος μεταπολεμικός καγκελάριος του SPD μετά τους Γουίλι Μπραντ, Χέλμουτ Σμιτ και Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η άνοδος του SPD προαναγγέλλει μια στροφή προς τη Γερμανία και σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη επιστροφή για το κόμμα, το οποίο έχει ανακτήσει περίπου 10 μονάδες σε μόλις τρεις μήνες, βελτιώνοντας το 20,5% που είχε λάβει στις εθνικές εκλογές του 2017.
Ωστόσο, ο Λάσετ εξακολουθεί να «φλερτάρει» με την καγκελαρία, παρά το γεγονός ότι οδήγησε τους συντηρητικούς στο χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα.
Ήδη, ο υποψήφιος των CDU/CSU κλείνει το μάτι για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), το μοναδικό σχήμα στο οποίο ο καγκελάριος θα προέρχεται από την Ένωση, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση «φανάρι» (SPD, Πράσινοι, FDP).
Πρακτικά, το γερμανικό Σύνταγμα δεν αποκλείει τον σχηματισμό κυβέρνησης από το δεύτερο κόμμα. Το 1980 η Χριστιανική Ένωση κέρδισε, αλλά ήταν το FDP αυτό που τελικά έστειλε τον Χέλμουτ Σμιτ, όχι τον Χέλμουτ Κολ, στην καγκελαρία. Σε αυτή τη διαδικασία ωστόσο τώρα κομβικό ρόλο θα έχουν οι Πράσινοι, οι οποίοι θα κληθούν επίσης να αποφασίσουν ποιον θέλουν για καγκελάριο.
Χριστουγεννιάτικη… συμμαχία
Η Μέρκελ βρέθηκε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2005 – όταν ο Τζορτζ Μπους ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ζακ Σιράκ πρόεδρος της Γαλλίας και ο Τόνι Μπλερ πρωθυπουργός στη Βρετανία. Όμως οι σύμμαχοι του Βερολίνου θα πρέπει πιθανώς να περιμένουν μήνες για να δουν την νέα εξωτερική πολιτική της χώρας.
Υποθέτοντας ότι το SPD ολοκληρώνει τη συμφωνία με τους Πράσινους και το FDP, οι Πράσινοι θα μπορούσαν να πάρουν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, όπως έκαναν με τον Γιόσκα Φίσερ κατά την προηγούμενη συμμαχία τους με το SPD, ενώ το FDP επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών.
Την ώρα που μαίνεται η διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Παρισιού για την AUKUS, η Γερμανία βρίσκεται σε αμηχανία μεταξύ των συμμάχων, αλλά έχει και την ευκαιρία να δράσει προς την επούλωση αυτών των σχέσεων και να επανεξετάσει την κοινή στάση απέναντι στην Κίνα.
Όσον αφορά την οικονομική πολιτική, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι πρόθυμος να σφυρηλατήσει μια κοινή ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, την οποία υποστηρίζουν οι Πράσινοι, αλλά το CDU/CSU και το FDP απορρίπτουν. Οι Πράσινοι θέλουν επίσης μια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ένα είναι σίγουρο: η μελλοντική κυβέρνηση δεν θα συμπεριλάβει την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που συγκέντρωσε 10,3%, καθώς όλοι οι «παίχτες» αποκλείουν έναν συνασπισμό με το κόμμα.
Με πληροφορίες από Reuters
Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (-8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.
Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.
Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα «Η Αριστερά» πέφτει στο 4,9%.
Πόλος σταθερότητας στην εποχή της κυρίας Μέρκελ, η Γερμανία εισέρχεται σε πολύ πιο απρόβλεπτη φάση, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση είτε υπό τους Σοσιαλδημοκράτες, που κέρδισαν αλλά με μικρή διαφορά, είτε υπό τους συντηρητικούς.
Ο ηγέτης του SDP, Όλαφ Σολτς, δήλωσε νωρίτερα, καθώς το κόμμα του είχε αρχίσει να προηγείται ότι είχε σαφή εντολή να κυβερνήσει.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ –
Ισοπαλία ανάμεσα σε SPD και CDU δείχνει το πρώτο exit poll, το οποίο δημοσιεύτηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία, στις 19:00 ώρα Ελλάδος, ενώ το αμέσως επόμενο exit poll για λογαρισμό του ZDF δείχνει προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών για 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρώτο exit poll, τόσο το SPD του Όλαφ Σολτς, όσο και το CDU/CSU με επικεφαλής τον Άρμιν Λάσετσυγκεντρώνουν από 25% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής. Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι με 15%, ενώ ακολουθούν AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») και FDP με 11% έκαστο και η Αριστερά (Die Linke) συγκεντρώνει 5%.
Σημειώνεται ότι η πρόγνωση που δημοσίευσε το ZDF λίγη αφότου έκλεισαν οι κάλπες, δίνει βραχεία κεφαλή στο SPD, το οποίο φαίνεται να λαμβάνει το 26% των ψήφων, ενώ το CDU το 24%. Όταν δημοσιοποιήθηκε το συγκεκριμένο poll, στα κεντρικά γραφεία των Σοσιαλδημοκρατών, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς.
Τα γερμανικά exit polls θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστα και αφού δίνουν ένα τόσο οριακό αποτέλεσμα, η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τα πρώτα αποτελέσματα καταμέτρησης των ψήφων νωρίς το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο, εάν το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ οριακό δεν αποκλείεται να έχουμε ξεκάθαρο νικητή αργά τη νύχτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στoυς Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η ψαλίδα άρχισε να κλείνει με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν οριακό προβάδισμα στο SPD, της τάξεως του 1% με 3%.
Όλα τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Το σενάριο της διακυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων (CDU και SPD) ενώ υπάρχουν και τα σενάρια για κυβέρνηση 3 κομμάτων. Το σενάριο «Φανάρι κυκλοφορίας» και το σενάριο «Τζαμάϊκα». Οι ονομασίες των συνδυασμών προέρχονται από τα χρώματα των κομμάτων που είναι τα εξής: CDU/CSU = μαύρο, SPD = κόκκινο, Πράσινοι = πράσινο, FDP = κίτρινο, Die Linke = σκούρο κόκκινο.
Φανάρι κυκλοφορίας – Traffic light (SPD, Πράσινοι, FDP)
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτός θα είναι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός εάν πράγματι οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίσουν την εκλογική μάχη ειδικά σε περίπτωση που το άθροισμα των βουλευτών τους με εκείνους του CDU δεν φτάνει για σχηματισμό κυβέρνησης.
Σε αυτό το ενδεχόμενο πιθανότατα ο Σοσιαλδημοκράτες θα έχουν την καγκελαρία, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Κρίστιαν Λίντνερ,πιθανότατα θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων πιθανότατα θα είναι η διάδοχος του Χάικο Μάας στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός δεν μπορεί να θεωρηθεί -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- σταθερός. Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ατζέντα που εφάπτεται σε πολλά ζητήματα (αύξηση κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα από τα 9,60, αύξηση φορολογίας στους πλούσιους, μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, κλπ), οι Φιλελεύθεροι διαφωνούν σε πολλά από αυτά τα ζητήματα και ζητούν αύξηση των φόρων στους πολίτες ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Τζαμάικα (CDU, Πράσινοι, FDP)
Εάν τελικά οι Χριστιανοδημοκράτες κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνησηαυτός είναι μάλλον ο επικρατέστερος συνδυασμός. Εκτός από την καγκελαρία, πιθανότατα το CDU θα έχει έλεγχο στο υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, οι Πράσινοι θα αποκτήσουν ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο για το περιβάλλον και το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το FDP θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.
Στα αρνητικά του εν λόγω σχηματισμού περιλαμβάνεται το ότι οι Πράσινοι έχουν εκφράσει τελείως διαφορετικές θέσεις από τα άλλα δύο κόμματα για την οικονομία και την φορολογία αλλά και την Ε.Ε, γεγονός που θα προκαλούσε πιθανότατα εσωτερικές διαμάχες εντός του συνασπισμού.
Νέα συνεργασία CDU – SPD (είτε με Πράσινους είτε με Φιλελεύθερους)
Τα υπόλοιπα σενάρια περιλαμβάνουν την επανάληψη της εν ενεργεία κυβερνητικής συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά εάν τελικά νικήσει το SPD, με ανεστραμμένους ρόλους. Κυβέρνηση μπορεί να σχηματίσουν είτε τα δύο κόμματα, εάν τελικά φτάσουν τις απαραίτητες έδρες στο Bundestag είτε διαφορετικά μαζί με ένα τρίτο κόμμα (Πράσινοι ή Φιλελεύθεροι). Ωστόσο, μετά από 8 χρόνια «συνασπισμού», και οι δύο εταίροι διατυμπανίζουν ότι επιθυμούν να τερματίσουν τη συνεργασία τους
https://www.ethnos.gr/