Υποστηρίζει ότι εντόπισε διαφορές στα αποτελέσματα που « θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας»
Σε μία κίνηση που έχει αιφνιδιάσει, ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από τα στελέχη του να εξετάσουν τα αποτελέσματα και, όπως αναφέρει σε δήλωσή του, διαπιστώθηκε από δειγματοληπτικό έλεγχο ότι σε 164 εκλογικά τμήματα βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ψηφοφόρους που άσκησαν το σχετικό δικαίωμα.Η καταγγελία του κ. Παπανδρέου εκλαμβάνεται ως άκρως σοβαρή, καθώς η αμφισβήτηση ενός εκλογικού αποτελέσματος εμπεριέχει από ανησυχία και αίτημα λήψης μέτρων για την ασφαλή διεξαγωγή του δεύτερου γύρου, μέχρι όμως και την συνολική ρήξη, ακόμα και αποχώρηση από αυτή τη διαδικασία, όπως λένε έμπειροι κομματικοί παράγοντες, εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι απλώς ο πρωην πρωθυπουργός δεν έχει την πρόθεση τορπιλίσει τις εκλογές.
Η δήλωση του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:
Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.
Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων. Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.
Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζήτω από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής.
Οργή για την κίνηση ΓιώργουΜόλις έγινε γνωστή η καταγγελία του Γιώργου Παπανδρέου υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις κομματικών παραγόντων, που δεν χρεώνονται πάντως στο στρατόπεδο Ανδρουλάκη, αλλά έχουν εικόνα των πραγμάτων. Σύμφωνα με τους παράγοντες αυτούς, η αναντιστοιχία στα δεδομένα που έχουν περαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα για τους ψηφίσαντες και τον αριθμό των ψήφων που ανακοινώθηκαν, οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαστήματα που «έπεσε» το σύστημα (δυο, τρεις φορές μέσα στην ημέρα) υπήρχαν εφορευτικές επιτροπές δέχονταν τον κόσμο που περίμενε να ψηφίσει, σημειώνοντας τα στοιχεία με το χέρι, ώστε να μην δημιουργηθούν ακόμα πιο μεγάλες ουρές και να μην υπάρχει δυσφορία. Γι’ αυτό, όπως εξηγούν, εντοπίζεται αυτή η «ασυμφωνία», για την οποία όφειλε η ΕΔΕΚΑΠ να φροντίσει ώστε τα στοιχεία που συλλέχθηκαν χειρόγραφα να ενσωματωθούν έγκαιρα στο ηλεκτρονικό σύστημα, κάτι όμως που μάλλον δεν έγινε έγκαιρα και ορθά. Σημειώνουν δε με νόημα ότι η ΕΔΕΚΑΠ, πλειοψηφία της οποίας είναι παπανδρεϊκή, έχει εγκρίνει τα εκλογικά αποτελέσματα ήδη από τη Δευτέρα, άρα αυτή πρέπει να εξηγήσει τι συμβαίνει και γιατί δημιουργείται αυτό το θέμα.