Θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική του «όχι σε όλα» που είχε επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας -στην πολιτική παρακαταθήκη του οποίου άπαντες ομνύουν…- ή θα κάνει μια πιο στοχευμένη αντιπολίτευση, με το μάτι του στους κεντροαριστερούς πολίτες που αμφιταλαντεύονται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ;
Το ερώτημα
Το ερώτημα απασχολεί όλο και πιο έντονα τους -τέσσερις, ως τώρα…- υποψηφίους προέδρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς από τη δική τους συμπεριφορά θα κριθεί το πόσους εκλογείς της νέας ηγεσίας θα πείσουν και συνεπώς πόσο κοντά στον δικό τους, προσωπικό στόχο θα φτάσουν.
Η «ευκαιρία»
Οι πυρκαγιές που καίνε το τελευταίο δεκαήμερο αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου οι πολίτες να διαπιστώσουν ποιοι υποψήφιοι για τη θέση του Αλέξη Τσίπρα προσχωρούν στο «όχι σε όλα» και ποιοι κάνουν μια πιο μετρημένη αντιπολίτευση.
Η Έφη Αχτσιόγλου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει πάρει «κεφάλι» στην κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγει την κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση και έδειξε συγκρατημένη, ειδικά τις πρώτες μέρες της μεγάλης δοκιμασίας, περιοριζόμενη σε λόγια συγκατάνευσης κι όχι καταγγελίας για τις όποιες κυβερνητικές ελλείψεις.
Το γιατί, το εξήγησε με το δικό της τρόπο στη συνέντευξη που έδωσε σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα, όπου υπογράμμισε ότι δεν βλέπει να έχει νόημα ο διαχωρισμός σε «ριζοσπαστική Αριστερά» και «πορεία προς το Κέντρο» εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει μεγάλο κόμμα εξουσίας.
Την ίδια άποψη με διαφορετικό τρόπο εξέφρασε και ο Νίκος Παππάς, που κάποιες πηγές επιμένουν ότι επανεξετάζει το ζήτημα της υποψηφιότητάς του.
Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για όσους «ζητούν να πάμε πίσω στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής Αριστεράς» επειδή «έχει φουρτούνα η θάλασσα», κρατώντας κατά βάση την ίδια θέση με την Έφη Αχτσιόγλου, εξέλιξη που περιορίζει εκ των πραγμάτων το βεληνεκές της απήχησης Παππά, καθώς η πρώην υπουργός Εργασίας έχει ένα μη αμφισβητούμενο προβάδισμα στην κούρσα.
Η άρνηση Τσακαλώτου
Αντίθετος σε αυτή την αντίληψη εμφανίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η προβολή της ισχυρής αριστερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την επιστροφή του σε τροχιά εξουσίας, «διαφορετικά θα έχουμε λαϊκισμό, δηλαδή ένα κόμμα που λέει ναι σε όλους και που αδυνατεί να πραγματοποιήσει όλα όσα υπόσχεται».
Ο ίδιος πάντως προσθέτει με νόημα ότι η αριστερή ατζέντα μπορεί να έχει ευρεία απήχηση στους πολίτες οι οποίοι κινούνται στο χώρο του Κέντρου, σε ζητήματα όπως τα δικαιώματα των μειοψηφιών, η λειτουργία της Δημοκρατίας, το μέγα θέμα των υποκλοπών, η λειτουργία των θεσμών κλπ.
Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος επαναφέρει τη λογική της περιόδου Τσίπρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση γιατί ακύρωσε τους δασικούς χάρτες της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ (2018). Από τη δική του πλευρά, ο Στέφανος Τζουμάκας φαίνεται να επιλέγει μια πολιτικής γενικότερων αναλύσεων του εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς τοπίου, μέσα στα οποία επιχειρεί να εντάξει το νέο ΣΥΡΙΖΑ που εκείνος θα ήθελε να διαμορφώσει.
Το κρίσιμο διάστημα
Αυτές οι αποκλίνουσες θέσεις των μνηστήρων της προεδρίας, θα αποτυπωθούν ως ένα βαθμό το προσεχές διάστημα, που θα κυριαρχήσουν τα «μπάνια του λαού», και θα επανέλθουν δριμύτερες με το τέλος του Αυγούστου, οπότε και θα έχει αποφασιστεί το πότε θα διεξαχθεί η μεταξύ τους τηλεμαχία, ενόψει των εκλογών της 10ης Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ η Έφη Αχτσιόγλου περιοδεύει τις επόμενες ημέρες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, θέλοντας να πείσει τους πολίτες που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ αρχικά να συμμετέχουν στις εκλογές και, φυσικά, να την επιλέξουν για πρόεδρο του κόμματος.
ethnos.gr