Εκτός ΟΛΗ η Ηλεία από την αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Κανένα φωτοβολταικό πάρκο ή οποιαδήποτε άλλης μορφής ΑΠΕ δεν μπορεί να δημιουργηθεί στην ηλιόλουστη Ηλεία επειδή η ΔΕΗ δεν μπορεί να τα συνδέσει με α δίκτυά της.
Η προσπάθεια ης ΔΕΗ για νέους πυλώνες σταμάτησε από μοναστήρι στην περιοχή των Καλαβρύτων.
Έτσι ούτε το 2021 θα γίνει κάποια επένδυση σε ΑΠΕ στην Ηλεά την στιγμή που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με λιγότερη ηλιοφάνεια οι επενδύσεις σε ΑΠΕ έχουν εκτοξευθεί!!!
Οι βουλευτές της Ηλείας, ειδικά οι Κυβερνητικοί, δεν ασχολούνται με το θέμα.
Τελικά αν δεν ασχολούνται με θέματα των επενδύσεων και του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος με τί ασχολούνται;;; Με κατόπιν ενεργειών τους επισκευή του καμπαναρίου;;;
Όσο για τους Δημάρχους της Ηλείας είναι εκτός ρότας…
Σε τροχιά εκτόξευσης βρίσκεται η ελληνική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς εκδηλώνεται πρωτοφανές επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση νέων έργων από ελληνικές αλλά και ξένες εταιρείες. Ενδεικτική του τεράστιου ενδιαφέροντος είναι η ανακοίνωση των στοιχείων από το αρμόδιο υπουργείο Eνέργειας για τον πακτωλό αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον κύκλο Δεκεμβρίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την εξασφάλιση βεβαιώσεων παραγωγού, δηλαδή της βεβαίωσης που έχει αντικαταστήσει την παλιά άδεια παραγωγής. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, υποβλήθηκαν περί τις 1.200 αιτήσεις δυναμικότητας 24 GW, εκ των οποίων οι 850 αφορούν φωτοβολταϊκά για ισχύ 16,8 GW, ενώ ακολουθούν τα αιολικά πάρκα (250 αιτήσεις για 6,9 GW). Καταλυτικό ρόλο για τη νέα εκδήλωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος έπαιξε η πρόσφατη παρέμβαση του ΥΠΕΝ, με τη λήψη μέτρων διαρθρωτικών και χρηματοοικονομικού χαρακτήρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), δηλαδή του λογαριασμού μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω της παρέμβασης διασφαλίστηκαν για τον ΕΛΑΠΕ εισροές άνω των 800 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις των προηγούμενων μηνών, που έκαναν λόγο για διεύρυνση του ελλείμματος, να αντιστραφούν και ο λογαριασμός να προβλέπεται να καταστεί εκ νέου πλεονασματικός στα τέλη του 2021. Η οικονομική υγεία του ΕΛΑΠΕ χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την πράσινη ενέργεια μέχρι το 2020.
Πρωταγωνιστές
Ποιοι βρίσκονται, όμως, πίσω από τις αιτήσεις και ποιες εταιρείες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην αγορά το επόμενο διάστημα;
Δυναμικό comeback πραγματοποιεί στον κλάδο η ΔΕΗ μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία μόνο στον τρέχοντα κύκλο κατέθεσε αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 650 MW, εκ των οποίων τα 50 MW αφορούν πλωτά φωτοβολταϊκά που προβλέπεται να εγκατασταθούν σε τεχνητές λίμνες στη Β. Ελλάδα. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ξεπερνά τα 6,5 GW, εκ των οποίων τα 2,5 GW είναι φωτοβολταϊκά. Η Εταιρεία, η οποία έχει δρομολογήσει την έναρξη κατασκευής έργων ισχύος 500 MW εντός των επόμενων 24 μηνών, έχει θέσει ως στόχο να εγκαταστήσει 1,5 GW μέχρι το 2024.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, έχει θέσει ως στόχο για την επόμενη 5ετία να φτάσει τα 2,8 GW, από 1,37 GW που διαθέτει σήμερα. Σε πρώτη φάση η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ένα ισχυρό pipeline έργων ισχύος 550 MW, που θα είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι το τέλος του 2022 – αρχές 2023. Σημειώνεται ότι η εταιρεία, εκτός από τα αιολικά και φωτοβολταϊκά projects που αναπτύσσει, σχεδιάζει την υλοποίηση των δύο μεγαλύτερων έργων αποθήκευσης για το ελληνικό σύστημα, τους σταθμούς αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλογία και το Αμάρι της Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ.
Σημαντικές επενδύσεις, που αναμένεται να οδηγήσουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας στα 300 MW μέχρι το τέλος του 2021, υλοποιεί η Mytilineos. Η εταιρεία διαθέτει ένα pipeline αρκετών εκατοντάδων MW σε διάφορα στάδια ωρίμανσης και ανάπτυξης, τα οποία θα αυξήσουν σημαντικά και τη λειτουργική κερδοφορία του κλάδου.
Μεγάλο επενδυτικό πλάνο για την αγορά της πράσινης ενέργειας υλοποιεί ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, που έχει θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο την ανάπτυξη έργων ισχύος 600 MW. Το συνολικό υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο του ομίλου που κατασκευάζει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα, στην Κοζάνη, φτάνει το 1,1 GW.
Ο έτερος διυλιστηριακός όμιλος, η Motor Oil Hellas, έχει θέσει ως στόχο την εγκατάσταση 300 MW για την επόμενη τριετία, προχωρώντας μάλιστα σε εξαγορές assets τόσο φωτοβολταϊκών όσο και αιολικών. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι στον κύκλο βεβαιώσεων παραγωγού του Δεκεμβρίου, που έληξε, καταγράφηκε σημαντικό ενδιαφέρον και από διεθνείς επενδυτές, όπως η γαλλική Voltalia και η γερμανική BayWa.
Με πληροφορίες από το https://www.capital.gr/