Οι παρεμβάσεις που προτείνει η τελική Έκθεση του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, της Επιτροπής Πισσαρίδη, που παρουσιάστηκε σε τηλεδιάσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα (23/11) έχουν και διάφορες αρνητικές ή και πολύ …συζητήσιμες συστάσεις.
“Υπάρχουν δύο δρόμοι για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές μια χώρα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει ποτέ να γίνει ένας επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τη φορολογία, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας, τη λειτουργία του κράτους, τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία των θεσμών. Όχι, όμως, ως προς το κόστος εργασίας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του τελικού κειμένου της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη.
Την επιβολή φόρου εισοδήματος στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πρώην κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) το οποίο λαμβάνουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί ή και πάμφτωχοι Έλληνες πολίτες προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη μεταξύ άλλων.
Η επιτροπή, η έκθεση της οποίας περιλαμβάνει διάφορες προτάσεις για μέτρα που, αν εφαρμοστούν, θα κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, καθώς και κάποιες όχι πλήρως τεκμηριωμένες συστάσεις και προβλέψεις, δεν διστάζει να εισηγηθεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την φορολόγηση αυτού του επιδόματος των φτωχών!
Προτείνει συγκεκριμένα – στη σελίδα 98 της ενδιάμεσης έκθεσής της – την καθιέρωση ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΙΜΟΥ ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στη θέση του σημερινού επιδόματος που είναι αφορολόγητο!
- Σχετικά, καθώς και ολόκληρη αυτή (όπως είχε παρουσιαστεί πριν λίγο καιρό) ΕΔΩ – https://www.skai.gr/sites/default/files/attachments/2020-08/GROWTH_PLAN_INTERIM.pdf
- Στην τελική μορφή της η Έκθεση που παρουσιάστηκε χθες, θεωρεί το ΕΕΕ ούτε λίγο ούτε πολύ ως …αντικίνητρο εργασίας! (σχετικές οι σελίδες από 109 ως 112) – ΟΛΟΚΛΗΡΗ αυτή, όπως τελικά δόθηκε στη δημοσιότητα – ΕΔΩ – https://www.capital.gr/Content/RelatedFiles/4e/4ecdb22589224191a5ee8f40c7d48a78.pdf
Αν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ το μήνα στις περισσότερες των περιπτώσεων, και χορηγείται σε όσους πολίτες έχουν πραγματικά πολύ μικρό ετήσιο πραγματικό εισόδημα, γίνεται αντιληπτό ότι η επιτροπή Πισσαρίδη ζητά, ουσιαστικά, να φορολογηθούν ακόμη και αυτοί που δεν έχουν να φάνε!
Η … εισήγηση αυτή σε συνδυασμό με τις προτάσεις της επιτροπής για φορολογικές ελαφρύνσεις και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη επιτροπή τάσσεται υπέρ της αναδιανομής των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών προς όφελος των πλουσίων και σε βάρος των απόρων!
Για να δούμε και τις τελικές – επίσημες αποφάσεις (“Ευαγγέλιο” την είπε πάντως ο πρωθυπουργός…)