Ποσό 224,6 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις επενδύσεων και 177,6 εκατ. ευρώ για φοροαπαλλαγές, μοιράζει το Υπουργείο Ανάπτυξης σε επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια, τριών καθεστώτων του νέου κύκλου του Αναπτυξιακού νόμου, πλην όμως, η Δυτική Ελλάδα και η Ηλεία έμειναν εκτός «νυμφώνος».
Βλέποντας τις τρεις υπουργικές αποφάσεις κατανομής κρατικών ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών του υπουργείου Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν πήρε στην τελευταία κατανομή ούτε ένα ευρώ σε αντίστοιχες κατηγορίες ενισχύσεων του Αναπτυξιακού.
– Η απόφαση 84415 που αφορά στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» (κύκλος Α’) του ν.4887/2022 του έτους 2022 και με την οποία κατανέμονται στις περιφέρειες της χώρας 74,8 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις επενδύσεων και 71,6 εκατ. ευρώ για φορολογικές απαλλαγές.
-Η απόφαση 84425 που αφορά στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» (κύκλος Β’) του ν.4887/2022 του έτους 2023 και με την οποία κατανέμονται στις περιφέρειες της χώρας 74,9 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις επενδύσεων και 32,9 εκατομμύρια για φορολογικές απαλλαγές. Κ
-Η απόφαση 84427 που αφορά στο καθεστώς «Μεταποίηση Εφοδιαστική Αλυσίδα (Κύκλος Β’) του ν.4887/2022 του έτους 2023 και με την οποία κατανέμονται στις περιφέρειες της χώρας 74,9 εκατομμύρια για επιχορηγήσεις επενδύσεων και 73,1 εκατομμύρια για φορολογικές απαλλαγές.
Το μόνο ποσό που λαμβάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι 1,9 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως, αφορά σε επιχορήγηση και φορολογική απαλλαγή επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων και Αμεσων Ξένων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗς
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας Τάκης Παπαδόπουλος απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, στην οποία επισημαίνεται ότι η απόφαση, μαζί με κάποιες προηγούμενων ετών αναφορικά με τους αναπτυξιακούς νόμους, δεν βοηθούν στην αναγνώριση του ρόλου των Περιφερειών ως πυλώνες στήριξης της επιχειρηματικότητας, αύξησης της απασχόλησης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Γίνεται μνεία στην απόφαση για τη μείωση του ύψους των επιχειρηματικών σχεδίων από τις περιφέρειες σε 1.000.000 ευρώ από 3.000.000 ευρώ που ίσχυε με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο και ενώ είχε προηγηθεί αίτημα για αύξηση του συγκεκριμένου ορίου σε 5.000.000 ευρώ.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι προκαλεί πολλά ερωτηματικά η απόφαση για μηδενική χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στα 3 αυτά καθεστώτα-κύκλους, ειδικότερα μάλιστα από τη στιγμή που κύριο μέλημα όλων είναι η επίτευξη του στόχου της ισόρροπης Περιφερειακής Ανάπτυξης.
pelop.gr