«Ράλι» ακρίβειας στις τιμές των φαρμάκων και βασικών τροφίμων
Η ακρίβεια γονατίζει κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού τα ράφια στα… σούπερ μάρκετ τείνουν να γίνουν «απαγορευμένη ζώνη» μιας και οι τιμές ολοένα και αυξάνονται – ακόμα και κατά 18% σε ορισμένες περιπτώσεις όπως είναι στο γάλα, στα αυγά αλλά και στα φάρμακα.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το Σάββατο (10/06) στο MEGA ο φοροτεχνικός, Μιχάλης Αντωνόπουλος, «όλα τα προϊόντα έχουν μια τεράστια αύξηση η οποία δεν δικαιολογείται». Ακόμα, ο ίδιος επεσήμανε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι τόσο η ενεργειακή κρίση, βοήθησε και αυτή στην αύξηση των τιμών. Σίγουρα υπάρχει και αισχροκέρδεια, γιατί οι τιμές και για την ενεργειακή κρίση είχαν ανέβει. Τώρα βλέπουμε ότι και το πετρέλαιο έχει πέσει, αλλά αντί να πέφτουν οι τιμές, συνεχίζουν και ανεβαίνουν».
Ακόμα, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA, έγινε λόγος για ανάγκη περαιτέρω ελέγχων στην αγορά και τονίστηκε ότι ενώ υπάρχει ονομαστική αύξηση του μισθού, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει και έτσι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι μειωμένη.
Στα τρόφιμα καταγράφονται αυξήσεις της τάξης του 11,6% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα, λαχανικά κτλ.
Συγκεκριμένα, μεταξύ Μαΐου και Απριλίου συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε: Ρύζι (5,4%), Αλεύρι και άλλα δημητριακά (8%), Χοιρινό (3,4%), Πουλερικά (1,4%), Αλλαντικά (3,1%), Ψάρια- γενικά (0,8%), Αυγά (4%), Ελαιόλαδο (4,4%), Φρούτα νωπά (7,6%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (3,4%), Πατάτες (4,3%), Παγωτά (5,3%), Σάλτσες- καρυκεύματα (5,1%), Αναψυκτικά (5,3%) και Οινοπνευματώδη ποτά (5%).
Μέσα σε έναν χρόνο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (11,1%), Κρέατα- γενικά (11,9%), Ψάρια- γενικά (5,2%), Γαλακτοκομικά και αυγά (18%), Έλαια και λίπη (15,8%), Φρούτα (2,6%), Λαχανικά (9,7%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (10,3%), Λοιπά τρόφιμα (14,2%), Καφέ- κακάο- τσάι (13,2%), Μεταλλικό νερό– αναψυκτικά – χυμούς φρούτων (12,9%) και Αλκοολούχα ποτά– -μη σερβιριζόμενα (8,3%).
Τα παραπάνω στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν και μικρή ετήσια αύξηση πλήττοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, παρότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,8% στη χώρα τον Μάιο, από 3% τον Απρίλιο και 11,3% τον Μάιο του 2022.