«Τριπλή» ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τον μήνα που έρχεται:
Από την ερχόμενη Παρασκευή 1 η Δεκέμβρη «ενεργοποιείται» η «μόνιμη» αύξηση κατά 8% του εγγυημένου ποσού που εισπράττουν οι δικαιούχοι, όπως και η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και άρα και του αριθμού των δικαιούχων. Πέρα όμως από την «μόνιμη» αύξηση σε ποσό και εισοδηματικά όρια, τον ερχόμενο μήνα θα χορηγηθεί στους δικαιούχους του Ε.Ε.Α. και έκτακτη ενίσχυση, η οποία αντιστοιχεί στο μισό του μηνιαίου επιδόματος που τους αναλογεί.
Επί της ουσίας τα ποσά που θα τους χορηγηθούν ως «έξτρα» ενίσχυση ενόψει των εορτών θα ξεκινούν από 54 και θα φτάνουν μέχρι και 486 ευρώ.
Η έκτακτη ενίσχυση υπολογίζεται επί του νέου «φουσκωμένου» Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως αυτό θα διαμορφώνεται πλέον από την 1 η
Δεκεμβρίου.
Πόσο αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, τα ποσά αναδιαμορφώνονται με την αύξηση του 8% και ανέρχονται για τις αιτήσεις εκείνες που θα εγκριθούν από 1.12.2023, σε:
-216 ευρώ αντί 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό,
-108 ευρώ αντί 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος,
-54 ευρώ αντί 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.
Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 972 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Έτσι, για παράδειγμα, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).
Η αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων
Η αύξηση του εγγυημένου ποσού συμπαρασύρει και τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, το δηλούμενο εισόδημα
του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, τους 6 τελευταίους μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν
μπορεί να υπερβαίνει τα παρακάτω ποσά:
-Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό 1.296 ευρώ (έναντι 1.200)
-Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 1.944 ευρώ (έναντι 1800 ευρώ)
– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 2.268 ευρώ (έναντι 2.100 ευρώ)
– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 2.592 ευρώ (έναντι 2.400 ευρώ)
-Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη 2.916 ευρώ (έναντι 2.700 ευρώ)
– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε
ανήλικα μέλη 3.240 ευρώ (έναντι 3.000 ευρώ)
Όπως επισημαίνεται, το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει πλέον το ποσό των 5.832 ευρώ (έναντι 5.400 ευρώ προ της αυξήσεως), ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις
Η αίτηση υποβάλλεται μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας του τόπου διαμονής, αυτοπροσώπως από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο ή το μέλος συμφώνου συμβίωσης του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού και εφόσον έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.
Εάν δεν πραγματοποιηθεί η οριστική υποβολή της αίτησης εντός του μήνα, η αίτηση θεωρείται ως μη υποβληθείσα και «ανακαλείται» αυτόματα λόγω παρέλευσης του μήνα αναφοράς
Ο αιτών μπορεί να υποβάλλει και ηλεκτρονικά την αίτηση μέσω της πλατφόρμας keaprogram.gr, στην οποία εισέρχεται με τη χρήση των
προσωπικών του κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κωδικοί taxisnet).
Η επεξεργασία των δηλούμενων στοιχείων μέσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης γίνεται για τους σκοπούς της παρ. 5 του άρθρου 235 του ν. 4389/2016 (Α 94). αα) Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).
Όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα μέσω διαλειτουργικότητας από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των φορέων του Δημοσίου Τομέα του άρθρου 2 του ν. 4727/2020 εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης και ο αιτών συμπληρώνει αυτά που λείπουν.