«Πιστεύω ότι το φαινόμενο είναι πρόσκαιρο». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος στις τιμές του ελαιολάδου που έχουν εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Εξήγησε πως «οι τιμές, ιδιαίτερα στο ελαιόλαδο, διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση και η μειωμένη παραγωγή, λόγω της κλιματικής κρίσης, έχει επηρεάσει τις τιμές».
Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών.
Το κόστος παραγωγής
Αναφορικά με το κόστος παραγωγής, ο αρμόδιος υπουργός είπε: «Έχουμε λάβει σειρά μέτρων, με στόχο τη μείωση του κόστους της παραγωγής. Το τελευταίο είναι η μείωση κατά 11 μονάδες του ΦΠΑ, από το 24% στο 13%, στα αγροτικά μηχανήματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μείωση της φορολογίας κατά 50% στους μετέχοντες σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή παραγωγή). Όπως επίσης ότι κι εφέτος η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο».
Η κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία άφησε πίσω της νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές και, όπως τονίστηκε από την πρώτη στιγμή, οι επιπτώσεις θα είναι μακροχρόνιες καθώς έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στον πρωτογενή τομέα της κτηνοτροφίας.
Η τιμή της φέτας
Με την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος να έχει μειωθεί σημαντικά, η αγορά αναζητά λύσεις προκειμένου οι τιμές να κρατηθούν χαμηλά.
Κι αυτό γιατί αν οι τιμές ξεφύγουν, υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε την τελική τιμή της φέτας ακόμα και πάνω από 20 ευρώ το κιλό.
Όπως σημειώνουν οι παραγωγοί, στα τέλη Νοεμβρίου αναμένται να φανούν οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας, καθώς τότε ξεκινάει η φετινή γαλακτοκομική σεζόν.
«Η γαλακτοκομική σεζόν αρχίζει ουσιαστικά στα τέλη Νοεμβρίου οπότε δεν γνωρίζουμε το ποσοστό της μείωσης στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ακριβή αριθμό των ζώων που χάθηκαν από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία» σημειώνουν παραγωγοί της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του αιγοπρόβειου γάλακτος θα κυμανθεί στο -30%, με την τιμή να καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο.
Κάτι τέτοιο, αναμένεται να οδηγήσει τη φέτα –που αυτή τη στιγμή πωλείται άνω των 15 ευρώ το κιλό- στα 18-19 ή ακόμα και 20 ευρώ το κιλό.
Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί τονίζουν ότι για να συνεχίσει η φέτα να είναι ένα τυρί «λαϊκής κατανάλωσης», τότε η τιμή δεν θα πρέπει να αυξηθεί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε delicatessen έδεσμα και να φύγει από τις επιλογές των καταναλωτών.
Τι λένε οι αριθμοί
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 600 σύγχρονα τυροκομεία, στα οποία εργάζονται περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, επί το πλείστον για την παραγωγή φέτας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα έσοδα από τις εξαγωγές φέτας υπερβαίνουν ετησίως τα 340 εκατ. ευρώ, κάτι που τη φέρνει στην πρώτη θέση των εξαγωγών ελληνικών τυροκομικών.
Ο φόβος των παραποιήσεων
Την ίδια ώρα, ο φόβος αρκετών παραγωγών είναι ο κίνδυνος παραποίησης της φέτας, με ξένα γάλατα ή πρώτες ύλες κατώτερης ποιότητας.
Όπως σημειώνουν, η λύση αυτή ίσως χρησιμοποιηθεί από κάποιους για να βγάλουν στην αγορά προϊόν με χαμηλότερη τιμή.
Επηρεάζεται και η εστίαση
Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο επηρεάζει άμεσα και την εστίαση, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ευρεία χρήση του συγκεκριμένου αγαθού στα φαγητά. Άλλωστε ένα από τα βασικότερα συστατικά στα εστιατόρια, στα σουβλατζίδικα και στα fast food είναι το ελαιόλαδο.
Οι επιχειρηματίες της οργανωμένης εστίασης εμφανίζονται προβληματισμένοι καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζεται αλλά και η τιμή του ελαιολάδου παίρνει συνεχώς την ανιούσα.
Πηγή: in.gr & ot.gr