Μήνυμα ότι παραμένει αμετακίνητη ενόψει της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν την επόμενη εβδομάδα, στέλνει η Αθήνα στην Άγκυρα από τις κόκκινες γραμμές της. Στόχος των δύο υπουργών είναι να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον χαμηλών τόνων και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ώστε Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα μέσα του επόμενου μήνα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε σχετικά ότι, «πάντοτε η χώρα μας προσέρχεται σε αυτές τις συναντήσεις χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα. Με διάθεση όμως να συνεχιστεί ο διάλογος. Θα προετοιμαστεί πράγματι η συνάντηση στη Νέα Υόρκη και η διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας και Τουρκίας».
Από την πλευρά του ο διπλωματικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαταγάι Κίλιτς, σημείωσε ότι, «το ότι συζητάμε, συμβουλευόμαστε και ανταλλάσσουμε ιδέες μεταξύ μας δε σημαίνει ότι συμφωνούμε σε κάθε σημείο, ωστόσο η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Έχουμε σοβαρές διαφορές απόψεων στο Αιγαίο, στα νησιά, στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, χωρίς την παρέμβαση τρίτων φορέων, χωρίς την παρέμβαση τρίτων χωρών».
Δε θα υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της η Τουρκία
Το ραντεβού Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα κυριαρχεί στον τουρκικό τύπο, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι οι δύο υπουργοί θα προετοιμάσουν την ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών. Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, παραμένει προσκολλημένος στον μεγαλοϊδεατισμό του και με αφορμή την επέτειο από τη Μάχη του Μαντζικέρτ, έστειλε μηνύματα προς τη Δύση. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε πως, «αυτό εδώ είναι το σημείο που μας έχει οδηγήσει στις μεγάλες νίκες που μας οδήγησαν μέχρι και τις πύλες της Βιέννης. Κι εγώ με τους στίχους του Γιαχγιά Κεμάλ απευθύνομαι στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, αυτή η καταιγίδα είναι ο τουρκικός στρατός, Θεέ μου αυτός είναι ο στρατός που πεθαίνει για σένα, για να ακουστεί η φήμη σου με τις προσευχές στους μιναρέδες, φέρε μας τη νίκη, καθώς αυτός είναι ο τελευταίος στρατός του Ισλάμ». Διεθνολόγοι και αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι υπάρχει διάθεση από την Άγκυρα για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο επισημαίνουν ότι η Τουρκία δε θα υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της.
Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος τόνισε πως, «απέχουμε πάρα πολύ για να μιλάμε για συνυποσχετικό για τη Χάγη και για ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων, δεν φαίνεται η Τουρκία να έχει κάνει ουσιαστικά βήματα υποχώρησης από τις θέσεις της, ειδικά από κάποιες που είναι ιδιαίτερα αναθεωρητικές όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών. Αυτό που πάντως φαίνεται βέβαιο είναι ότι δεν θα γυρίσουμε στην ένταση των προηγούμενων δύο ετών».
ethnos.gr