Στο Δημόσιο κινδυνεύουν να περιέλθουν χιλιάδες ιδιοκτησίες, εάν δεν δηλωθούν μέχρι το τέλος του 2024.
Ειδικότερα, με βάση το νόμο 5076/2023, μετά τις 30ή Νοεμβρίου τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα αρχίσουν να περιέρχονται στο Δημόσιο, το οποίο, όπως φαίνεται, δεν έχει ακόμη σχέδιο για τη διαχείριση και αξιοποίησή τους. Η διαδικασία αυτή αφορά επίσης και τα 450.000 ακίνητα που περιήλθαν στο κράτος λόγω μαζικών κληρονομικών αποποιήσεων την περίοδο της κρίσης.
Σημειώνεται ότι σε 111 περιοχές της Ελλάδας, εκτιμάται πως από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες), τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Εάν δεν διορθωθούν οι ανακριβείς πρώτες εγγραφές μέχρι την εν λόγω προθεσμία, οι ιδιοκτήτες θα χάσουν οριστικά κάθε δικαίωμα ιδιοκτησίας και θα μπορούν μόνο να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση από τα δικαστήρια. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου το δικαστήριο προκρίνει την επανάκτηση του ακινήτου αντί της αποζημίωσης.
Μέχρι στιγμής, 14.484 ακίνητα έχουν ήδη περιέλθει στο Δημόσιο, κυρίως γεωτεμάχια σε 36 περιοχές της χώρας.
Οι περιοχές με τα περισσότερα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα
Οι περιοχές με τα περισσότερα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα είναι το Κορωπί Αττικής (σχεδόν 10.300), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (σχεδόν 8.200), οι Αχαρνές (6.100), η Μάνδρα Αττικής (5.800) και η Πάτρα (5.300).
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι περισσότερα απο 1 στα 20 ακίνητα στο νομο Αργολιδας ειναι «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Συγκεκριμένα, σε ποσοστά, οι περιοχές με τα περισσότερα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα είναι η Αργολίδα (Ελληνικό) με ποσοστό 27,2%, το Ρέθυμνο (Πρασιές) με 15,6%, η Μεσσηνία (Ελαιοχώρι) με 15,4% και η Ευρυτανία (Μουζίλο) με 14%.
Αντίθετα, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Δράμα και η Κοζάνη έχουν ελάχιστα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», κάτω από τρία τοις χιλίοις με μονοψήφιους πραγματικούς αριθμούς.
Εκτός από τις γνωστές 36 περιοχές όπου οριστικοποιήθηκαν οι εγγραφές το 2018 χωρίς καμία παράταση, και με το πρόσφατο νομοθέτημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δόθηκε λύση στην υπόλοιπη χώρα, ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» για τις περιοχές των παλαιών προγραμμάτων αν δεν έχει δηλωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, και για τα νέα (από το 2008 και μετά), αν δεν δηλωθεί σε οκτώ χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου.
Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, ο ιδιοκτήτης που δεν συμπεριλήφθηκε στις αρχικές εγγραφές, μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά μόνο χρηματική αποζημίωση λόγω αδικαιολόγητου πλουτισμού.
Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης εκ μέρους του κράτους μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ζητήσει την αυτούσια απόδοση του ακινήτου (εν είδει αποζημίωσης).
www.aftodioikisi.gr