Η απαλλαγή από τον φόρο θα ισχύει για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως δύο ή τρία χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες θα ανοίξουν τα κλειστά τους διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση.
Παράλληλα, το μέτρο θα συνοδευτεί από την αύξηση της επιδότησης για την ανακαίνιση κλειστών διαμερισμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω». Το εισόδημα από ενοίκια σήμερα φορολογείται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής ανέρχεται στο 35%, ενώ για ποσά άνω των 35.001 ευρώ, ο φόρος είναι 45%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα συνολικά ετήσια εισοδήματα από ενοίκια στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ, με το 80% των φορολογούμενων να δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ τον χρόνο και το 14% να δηλώνει από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
Το μέτρο αναμένεται να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να βγάλουν στην αγορά τα αχρησιμοποίητα ακίνητά τους, ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα κατοικιών και συμβάλλοντας στη μείωση των ενοικίων σε μια περίοδο που η στεγαστική κρίση πιέζει τους πολίτες και τις τιμές των ακινήτων.
Ο μηχανισμός αυτός θα συγκεντρώνει τις οφειλές των πολιτών προς ιδιώτες και η πρόσβαση στις πληροφορίες θα γίνεται με τη συγκατάθεση του υποψήφιου ενοικιαστή.
Στόχος του μέτρου είναι να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες να επαναφέρουν στην αγορά τα κλειστά ακίνητά τους, τα οποία υπολογίζεται ότι φτάνουν τις 600.000 με 700.000 κατοικίες, καθώς παραμένουν ανεκμετάλλευτες λόγω του φόβου των κακοπληρωτών.
Το νέο μέτρο αποτελεί απάντηση στις ανησυχίες των ιδιοκτητών ακινήτων, που διστάζουν να νοικιάσουν τα ακίνητά τους λόγω του κινδύνου μη πληρωμής. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2023 δηλώθηκαν ανείσπρακτα ενοίκια ύψους 10,1 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι υψηλότερος, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν τα ανείσπρακτα ποσά για να αποφύγουν τη γραφειοκρατία και τη φορολόγηση.
Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ανέφερε ότι το μητρώο θα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως ο «Τειρεσίας» για τις τράπεζες, προσφέροντας πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό πληρωμών των υποψήφιων ενοικιαστών.
Η πρωτοβουλία αυτή χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η βάση δεδομένων θα συγκεντρώνει οφειλές όχι μόνο από τράπεζες αλλά και από ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων απλήρωτων ενοικίων και χρεών προς εταιρείες τηλεπικοινωνιών.