Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην αυτοδιοικητική οικογένεια η είδηση της υπουργοποίησης του μέχρι πρότινος προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.
Μπορεί στο πρόσωπο του να τιμήθηκε η αυτοδιοίκηση όπως λέει ο ίδιος και πολλοί αυτοδιοοικητικοί αλλά δεν παύει η αιφνιδιαστική αποχώρηση του, να δημιουργεί ζητήματα που θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν. Πρώτο και επιτακτικό είναι να εκλεγεί ο αντικαταστάτης του στο ανώτατο θεσμικό όργανο αφού η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να μείνει ακέφαλη ειδικά σε μια περίοδο που οδεύουμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές και τρέχουν παράλληλα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τις 332 δημοτικές αρχές.
Σύμφωνα με δικές μας εκτιμήσεις τέσσερα είναι τα πρόσωπα που πρόκειτα να διεκδικήσουν ή θα ήθελαν να διεκδικήσουν τη θέση του Προέδρου της ΚΕΔΕ.
Φυσιολογικά αναμένεται να διεκδικήσει την θέση του Δημήτρη Παπαστεργίου, ο Ά Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος είχε δικεδικήσει την θέση απέναντι στον απερχόμενο Πρόεδρο και ο οποίος είχε συγκεντρώσει στην ψηφοφορία εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου περισσότερες ψήφους και τέθηκε επικεφαλής.
Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης που θεωρείται ένα σεβαστό και έμπειρο πρόσωπο με μακρόχρονη θητεία στην αυτοδιοικητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, “Σύχρονοι Ισχυροί Δήμοι, έχει το προβάδισμα αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο να ανοίξει ο κύκλος των διεκδικητών.
Μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα θα ήταν αυτή του Β Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου, ο οποίος είχε στηρίξει την εκλογή Παπαστεργίου και είχε άριστες σχέσεις κατά την κοινή τους θητεία. Ο κ. Κάρναβος που έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών έχει στενές σχέσεις με το πρωθυπουργικό περιβάλλον και θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή επιλογή.
Σύμφωνα με τις πηγές μας πρόθεση να διεκδικήσει την θέση του Προέδρου έχει και ο δήμαρχος ΒΒΒ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, που όμως δύσκολα θα τεθεί απέναντι σε μια ισχυρή επιλογή η οποία θα έχει την έγκριση της παράταξης. Μην ξεχνάμε πως το σώμα που θα αποφασίσει είναι μικρό και με συγκεκριμένες ισορροπίες και ο δήμαρχος ΒΒΒ θα προτιμούσε μια άλλη διαδικασία.
Εκτίμηση μας είναι πως θα προκύψει θέμα εκλογής του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Είναι το πιο πιθανό σενάριο, αφού η θέση του Προέδρου της ΚΕΔΕ είναι μέσα στα σχέδια του δημάρχου Αθηναίων, μιας και θα του δώσει το θεσμικό κύρος που του λείπει για να ανέβει πιο υψηλά στην πολιτική σκηνή. Είχε πέσει το όνομα του και την προηγούμενη φορά, όταν εκλέχθηκε ο κ. Παπαστεργίου, αλλά ο ίδιος είχε δηλώσει πως ήταν πολύ νωρίς για αυτόν, αφού ήταν η πρώτη του θητεία σαν δήμαρχος.
Τώρα όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά και το δέλεαρ είναι μεγάλο. Η ΚΕΔΕ αποτελεί το ανώτατο θεσμικό όργανο του α βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσωπεί μια μετρήσιμη δύναμη και καθιστά τον Πρόεδρο της επίσημο συνομιλητή με το κεντρικό σύστημα εξουσίας αλλά και με διεθνής οργανισμούς. Το ζήτημα είναι αν θα δημιουργήσει μια τέτοια επιλογή εσωτερικές τριβές και δώσει μια εικόνα στην κοινωνία, οικογενειοκρατίας.Αυτό απομένει να συνεκτιμηθεί.
Τι πρόκειται να συμβεί
Από σήμερα ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, οι ζυμώσεις και οι διερευνητικές επαφές. Αυτό που πρόκειται να γίνει είναι να συγκληθεί καταρχήν η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και να αποφασίσει ποιον θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου.
Αν δεν υπάρξει διαφωνία, στην συνέχεια θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που απαρτίζεται από 31 μέλη και στο οποίο θα κατατεθούν επίσημα οι υποψηφιότητες και θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Με δεδομένο ότι η γαλάζια παράταξη διαθέτει 20 από τα 31 μέλη είναι τυπική η διαδικασία εκλογής, αρκεί βέβαια να μην υπάρχει δεύτερη υποψηφιότητα από αυτήν, η οποία μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα. Να θυμίσουμε πως στο ΔΣ έχουν επίσης εκλεγεί 6 μέλη που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, 3 μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ και 2 μέλη στη Νέα Αυτοδιοίκηση(ανεξάρτητοι).
Επειδή όμως η θητεία του νέου Προεδρείου της ΚΕΔΕ θα είναι περίπου 8μηνη αφού προβλέπεται το αργότερο την Άνοιξη του 2024 να γίνει το εκλογικό συνέδριο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μπορεί να τεθεί στο τραπέζι μια συμβιβαστική λύση (αν χρειαστεί). Για ένα πρόεδρο με συγκεκριμένη θητεία και μια νέα υποψηφιότητα στο Συνέδριο. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει αν αποκλειστεί και κάποιο πρόσωπο έκπληξη, το οποίο δεν θα έχει μετέπειτα βλέψεις.
Τι προβλέπει το ΠΔ 75/2011 (άρθρο 37)
4.Όταν η θέση του Προέδρου μείνει κενή για οποιοδήποτε λόγο, ώσπου να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος, τα καθήκοντα του Προέδρου ασκεί ο Α’ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και αν και αυτός απουσιάζει ή κωλύεται ή η θέση είναι κενή για οποιοδήποτε λόγο, τα καθήκοντα του Προέδρου ασκεί ο Β’ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
5.Αν η θέση του Προέδρου μείνει κενή για οποιοδήποτε λόγο, ο νέος Πρόεδρος εκλέγεται από το Διοικητικό Συμβούλιο μέσα σε δέκα (10) ημέρες, αφότου η θέση έμεινε κενή. Πριν συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο για την εκλογή νέου Προέδρου, πρέπει να συμπληρωθεί η κενωθείσα θέση συμβούλου που κατείχε ο τέως Πρόεδρος.
otavoice.gr