-Ν. Σβύνου: “Δεν μπορεί όμως, ειδικά τη δεδομένη στιγμή, να βρισκόμαστε μόνο ως ακροατές σε αποφάσεις μονομερείς που μας αφορούν”
Έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό δημιούργησε στον κλάδο του Τουρισμού, η εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την αύξηση του φόρου διαμονής, η οποία εκτός των άλλων σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, “δίνει λάθος μήνυμα στο εξωτερικό”, ενώ σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, ήταν επτασφράγιστο μυστικό, όχι μόνο από τον κλάδο, με τον οποίο ουδεμία διαβούλευση υπήρξε, αλλά και από το σύνολο σχεδόν της κυβέρνησης, με εξαίρεση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μάλιστα ήδη υπάρχουν ερωτηματικά και σχόλια σε μέσα του εξωτερικού, στην λογική, “οι τουρίστες θα πληρώσουν τις ζημιές…
Πιο αναλυτικά, … παγωμάρα επικρατεί στον ξενοδοχειακό κλάδο με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για αύξηση του φόρου διαμονής στα καταλύματα, ενώ μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, οι περισσότεροι φορείς του κλάδου αναμένεται να εκδώσουν ανακοινώσεις και να αποστείλουν αντίστοιχες επιστολές στο κυβερνητικό επιτελείο, άμεσα και πιθανότατα αύριο μετά την εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη “Το κράτος και πάλι -θέλω να το τονίσω αυτό- θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Έχουμε ήδη δημιουργήσει, όπως κάποιοι από εσάς γνωρίζετε, ένα ειδικό αποθεματικό για φυσικές καταστροφές, ύψους 300 εκατομμυρίων, που από το 2024 θα ενισχυθεί στα 600 εκατομμύρια. Αυτή η διαφορά, αυτά τα πρόσθετα 300 εκατομμύρια, θα προέλθουν από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από ένα έως έξι ευρώ, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία.
Από τις -λίγες- διαρροές μέχρι στιγμής, αλλά και από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης “προσδιόρισε” τα φόρο διαμονής στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών, αλλά και στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, ο φόρος διαμονής φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί ως εξής:
-Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών από 0,50 ευρώ θα αυξηθεί σε 1,5 ευρώ.
-Για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων θα αυξηθεί από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ.
-Για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων θα αυξηθεί από 3 ευρώ στα 7 ευρώ.
-Για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων θα αυξηθεί από 4 ευρώ στα 10 ευρώ.
Όπως σχολίασε στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ κορυφαίος ξενοδοχειακός παράγοντας, “Ο Τουρισμός ήταν σοκαριστικά απών από την ομιλία του πρωθυπουργού, πέραν των αναφορών ότι οδεύουμε σε νέο ρεκόρ. Αυτό που πρέπει να είναι απολύτως σαφές είναι πως οτιδήποτε επιβαρύνει τον Τουρισμό και μάλιστα οριζόντια με υποτιθέμενα ανταποδοτικά χαρακτηριστικά, όπως είχε ξεκινήσει, έχει αρνητικό πρόσημο. Ήδη ξεκίνησαν σχόλια στο εξωτερικό, στην λογική ότι οι τουρίστες θα πληρώσουν την ζημιά ή την πράσινη μετάβαση. Ως εκ τούτου η σύνδεση είναι απολύτως άστοχη. Κα βέβαια τιμές 500 και 1.000 ευρώ είναι η απόλυτη εξαίρεση”.
Και συμπλήρωσε: “Θα μπορούσε ο φόρος να ισχύσει μόνο στην υψηλή περίοδο, να έχει περίπου το ίδιο αποτέλεσμα εισπρακτικά και να είναι στην λογική της καταπολέμησης του υπερτουρισμού και κινήτρου επέκτασης της τουριστικής περιόδου”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος λέει: «Η αύξηση του φόρου διαμονής ήταν μια απόφαση που δεν προέκυψε έπειτα από διαβούλευση. Ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη. Πάγιο αίτημά μας ήταν από την αρχή ο συγκεκριμένος φόρος να αποδίδεται κατά το ήμισυ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στην αρχή ο φόρος αυτός πήγαινε στον “κουβά” του χρέους, τώρα θα κατευθυνθεί στον “κουμπαρά” για τις φυσικές καταστροφές».
Ντίνα Σβύνου: Ως πότε όμως θα «τιμωρείται» η επιτυχία και η υγιής επιχειρηματικότητα
Η πρόεδρος του ΙΤΕΠ κα. Ντίνα Σβύνου σε δήλωσή της στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, τονίζει: “Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει αποδείξει και επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια την αλληλεγγύη του ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον άνθρωπο και τις φυσικές καταστροφές. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σταθούμε δίπλα στους πληγέντες, με σχεδιασμό, στόχους και πρόγραμμα. Όπως είναι ακόμα πιο σημαντικό να επενδύσουμε στις υποδομές τόσο στις τεχνικές όσο και στο κομμάτι των υπηρεσιών που θα προλαμβάνουν τις καταστροφές και θα προστατεύουν τους πολίτες και τους προορισμούς. Δεν μπορεί όμως, ειδικά τη δεδομένη στιγμή, να βρισκόμαστε μόνο ως ακροατές σε αποφάσεις μονομερείς που μας αφορούν. Διαθέτουμε ως χώρα ένα τουριστικό πακέτο ήδη επιβαρυμένο με φορολογία και αύξηση δαπανών σε όλα τα επίπεδα (ακρίβεια, πληθωρισμός, ενέργεια, εργοδοτικό κόστος). Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβολή ή αύξηση φόρου -ακόμα και αν επιβαρύνει τον καταναλωτή, έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται το προϊον μας ακόμα ακριβότερο. Είναι σαφέστατο ότι θα επηρεαστει η εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και κυρίως η ανταγωνιστικότητα του τελικού προσφερόμενου προϊόντος”.
Και συνεχίζει εμφατικά: “Είναι επίσης δεδομένο ότι ο φόρος διαμονής από την αρχή ήταν ένα λάθος το οποίο συνεχίζουμε ακόμα με στρεβλώσεις. Αντι να αναδιαμορφωθεί έτσι ώστε να χρησιμοποιείται από την τοπική αυτοδιοίκηση με ανταποδοτικά έργα υποδομής και ενέργειες σε επίπεδο τουριστικής προβολής, καλύπτει φορολογικά κενά. Αντί να επιβληθεί παντού με δίκαιο και αναλογικό τρόπο σε όλο το φάσμα της διαμονής, επιβαρύνει μόνο τον χώρο των ξενοδοχείων! Υπάρχουν πολυτελείς βίλες με τιμή ημερήσιας διαμονής 500 και ανω Ευρώ όπου ο πελάτης δεν χρεώνεται φόρο διαμονής ενώ σε ξενοδοχείο με τιμή 50Ευρώ χρεώνεται. Υπάρχουν ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που παλεύουν να παραμείνουν ανοιχτά το χειμώνα, στα οποία λειτουργεί απαγορευτικά οποιοσδήποτε επιπλέον φόρος…
Και τέλος… είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του Ελληνικού τουρισμού. Είμαστε υπερήφανοι που ο κλάδος μας ήταν μέρος του success story του 2023 αλλά και που εμείς βάλαμε και βάζουμε πλάτη στα δύσκολα… Ως πότε όμως θα «τιμωρείται» η επιτυχία και η υγιής επιχειρηματικότητα”;
Ο Αλέξανδρος Βασιλικός
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε τα εξής :
«Η εξαγγελθείσα από την Κυβέρνηση ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο υιοθετεί την πάγια θέση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για το διαχωρισμό των απλών πολιτών που διαμοιράζουν το ακίνητό τους για να ενισχύσουν το προσωπικό εισόδημά τους, από όλους αυτούς που επί τόσα χρόνια, ασύδοτα και χωρίς κανόνες, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τα αποτελέσματα της ρύθμισης αυτής στον ανταγωνισμό αλλά και στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων απομένει να εκτιμηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως άλλωστε και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από την ανακοίνωση της αύξησης του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία.
Στην κατεύθυνση αυτή, το ΞΕΕ με τη ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τις εξελίξεις στην αγορά της φιλοξενίας, παραμένοντας σε διαρκή διάλογο με την κυβέρνηση».
Αποστάσεις από τον Γιάννη Ρέτσο
Σε “τιτίβισμά” του ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρλετσος αναφέρει: “Πολύ θετικές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, προς την κατεύθυνση εξασφάλισης level playing field για τον κλάδο της διαμονής. Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ υιοθετούνται. Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος και με σωστή ρύθμιση θα ανταγωνίζεται με κανόνες τα καταλύματα, ενώ από την άλλη θα αμβλυνθούν οι κοινωνικές της επιπτώσεις. Για την αύξηση του φόρου διαμονής, δε θα πω το τετριμμένο πως ο τουρισμός διαχρονικά αποτελούσε εύκολη λύση φορολόγησης για οποιοδήποτε θέμα. Θεωρώ όμως προβληματικό, να φορολογείται άμεσα ο ξένος επισκέπτης μας, για την αποκατάσταση ζημιών και ενίσχυση των υποδομών μας, ελέω κλιματικής αλλαγής. Για το σκοπό αυτό υπάρχει το τέλος παρεπιδημούντων, ο ανασχεδιασμός του οποίου θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά και στοχευμένα για τον κάθε προορισμό, επιβαρύνοντας όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Να κατανοήσουμε τέλος πως κάθε επιβάρυνση του ξένου επισκέπτη, μειώνει ανάλογα και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, που παραμένει σε ποσοστό άνω του 90%, εξαγωγική δραστηριότητα.
Τέλος, αναφορικά με το θέμα της αντιμετώπισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην περίπτωση εκμετάλλευσης περισσοτέρων από τριών ακινήτων, παράγοντες της αγοράς παρατηρούν μετά το θετικό της εξέλιξης, σειρά κρίσιμων λεπτομερειών που μένει να αποσαφηνιστούν, όπως αν θα ισχύσει το παράβολο για άδεια λειτουργίας όπως στα καταλύματα, το τέλος παρεπιδημούντων, οι πάσης φύσεως προδιαγραφές, κ.ο.κ..