Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να εκδοθούν οι δύο εγκύκλιοι που θα καθορίζουν τους όρους και τις νέες προδιαγραφές για παλιές και νέες ταμειακές μηχανές ούτως ώστε να μπορούν να διασυνδεθούν με τα μηχανήματα πληρωμής POS.
Παρά την προεκλογική περίοδο, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δρομολογούν τις διαδικασίες ούτως ώστε μέσα στο διάστημα Ιούνιος – Ιούλιος να διασυνδεθούν υποχρεωτικά 400.000 φορολογικοί μηχανισμοί με τα POS για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Για κάποιες επιχειρήσεις με παλαιές ταμειακές μηχανές και προβληματικούς μηχανισμούς (μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών) η έναρξη θα καθυστερήσει πιο πολύ. Συγκεκριμένα, για 140.000 επιχειρήσεις η διασύνδεση υπολογίζεται στα τέλη Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, οι περίπου 400.000 ταμειακές παλαιού τύπου θα πρέπει να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους… εάν μπορούν. Αν είναι πολύ παλιές, ίσως χρειαστεί να αλλάξουν και τον μηχανισμό. Και για τις δύο περιπτώσεις, όμως, θα υπάρχει επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω voucher – και συγκεκριμένα 120 ευρώ για το λογισμικό και 350 για την αναβάθμιση του μηχανισμού. Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή, ενώ το POS δεν μπορεί να δεχτεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του φορολογικού ηλεκτρονικύ μηχανισμού (ΦΗΜ).
Με το νέο σύστημα ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:
1. H συναλλαγή ξεκινάει από τον (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές, για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε: (α) online έγκριση, (β) offline έγκριση, (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.
Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα με ταμειακές μηχανές ειδικού τύπου. Από τους ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι με τους μηχανισμούς (υπολογιστές) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη, ενώ έχουν διαπιστωθεί παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών.
Το μεγάλο εγχείρημα αφορά την εστίαση. Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, ενώ καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον ΦΗΜ, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη και διαγράφεται τζίρος εκ των υστέρων.