Με πολύ βελτιωμένους όρους παροχής δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενεργοποιείται εκ νέου το αμέσως επόμενο διάστημα το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, στον τρίτο κατά σειρά κύκλο του (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ). Κυβέρνηση και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) διαπίστωσαν την ανάγκη βελτίωσης των κανόνων δανεισμού, καθώς τα επιτόκια δανεισμού των ΜμΕ έχουν πλησιάσει το 5% και δυσχεραίνουν τη λήψη δανείων από τις επιχειρήσεις ακόμη και μέσω των προγραμμάτων της HDB.
Για να γίνουν «ανεκτά» από τις επιχειρήσεις τα κόστη δανεισμού από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, που έχει τεθεί στόχος να αξιοποιήσει «δύναμη πυρός» 500 εκατ., ώστε να χορηγηθούν συνολικά δάνεια 2,1 δισ. από τις τράπεζες, η κυβέρνηση καθιερώνει για πρώτη φορά την παροχή κρατικών εγγυήσεων χωρίς προμήθειες που ανεβάζουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, ενώ θα παραμείνει υψηλό το ποσοστό επιδότησης του επιτοκίου.
Όπως έχει τονίσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γεώργιος Ζαββός, «η φετινή χρονιά ξεκινά με ένα “πρόγραμμα – ομπρέλα”, το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, με σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το παρελθόν, το οποίο στηρίζεται σε δύο άξονες: το Ταμείο Εγγυήσεων και το Ταμείο Δανείων. Για πρώτη φορά συνδυάζεται η εγγύηση των δανείων χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας και η σημαντική επιδότηση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια».
Σημειώνεται ότι η προμήθεια στο Δημόσιο για το κόστος παροχής εγγύησης στα δάνεια αποτελούσε ως τώρα έναν παράγοντα σημαντικής επιβάρυνσης του κόστους δανεισμού της επιχείρησης, το οποίο μάλιστα αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου, ώστε να δίνεται κίνητρο στις επιχειρήσεις να εξοφλούν γρήγορα τα δάνεια. Σε προηγούμενες φάσεις των προγραμμάτων, η προμήθεια εγγύησης αυξανόταν προοδευτικά ως εξής, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοασχολούμενους:
- 0,25% για τον 1ο χρόνο.
- 0,50% για τον 2ο και τον 3ο χρόνο.
- 1,00% για τον 4ο και τον 5ο χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι σε αυτή τη φάση των προγραμμάτων φθηνού δανεισμού για ΜμΕ ισχύουν και ευνοϊκότεροι ευρωπαϊκοί κανόνες, καθώς έχει επιτραπεί η αύξηση των επιχορηγήσεων βάσει του καθεστώτος de minimis (μικρές επιχορηγήσεις) από τα 200.000 ευρώ στα 300.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορέσουν να ζητήσουν νέα δάνεια και επιχειρήσεις που ήδη είχαν εξαντλήσει το όριο επιδότησης.
Πρόσφατα υπεγράφη ανάμεσα στο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και στην HDB η συμφωνία χρηματοδότησης για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ). Στόχος του Ταμείου, όπως ανακοινώθηκε, είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μικρών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης τους σε πηγές χρηματοδότησης.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ και με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, αναμένεται να δημιουργηθεί χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είναι ταμείο χαρτοφυλακίου, στο οποίο θα λειτουργήσουν καταρχήν το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ύψους 300 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Συγχρηματοδότησης (ύψους 200 εκατ. ευρώ), ενώ το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν μόνο ταμείο παροχής συγχρηματοδοτούμενων δανείων. Επίσης το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ παρέχει δάνεια με διετή επιδότηση επιτοκίου, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για επενδυτικά σχέδια.
Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει ήδη σε εφαρμογή επτά χρηματοδοτικά προγράμματα:
- Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, με προϋπολογισμό 67,5 εκατ. ευρώ
- Ταμείο Οπτικοακουστικών Μέσων, με προϋπολογισμό 67,5 εκατ. ευρώ
- Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ
- Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό 107 εκατ. ευρώ
- Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενο Δάνεια, με προϋπολογισμό 415 εκατ. ευρώ
- Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης, με προϋπολογισμό 175 εκατ. ευρώ
- Development Law Financial Instrument (DELFI) για τις επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδύσεις με τον Αναπτυξιακό Νόμο, με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.
sofokleousin.gr