Φέτος, με την ενεργοποίηση νέων παρεμβάσεων, όπως διασύνδεση ταμειακών με POS, κατάργηση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, μέτρα για βραχυχρόνιες μισθώσεις και το νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα εισπράξει επιπλέον τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή, ενώ εκτιμάται ότι τα εισοδήματα που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι θα σπάσουν για πρώτη φορά τα φράγμα των 100 δισ. ευρώ.
Από τις αρχές του έτους, υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά της φοροδιαφυγής με νέα ελεγκτικά εργαλεία και νέου τύπου ελέγχους σε συνδυασμό με την επέκταση των POS σχεδόν σε όλη τη λιανική αγορά και τη διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές, την υποχρεωτική διαβίβαση εσόδων και εξόδων στην πλατφόρμα myDATA, αλλά και το νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και τον περιορισμό της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές.
Στο παιχνίδι των φορο-ελέγχων έχουν μπει και οι πολίτες καθώς όσοι καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Appodixi θα επιβραβεύονται με χρηματική αμοιβή έως 3.000 ευρώ.
Τι προβλέπεται
Στα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που εφαρμόζονται ή ενεργοποιούνται σταδιακά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
1. Τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Η Εφορία μπορεί να επιβάλει πλέον ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έως 50.000 ευρώ, το οποίο οι επαγγελματίες βλέπουν ήδη στη φορολογική τους δήλωση.
Οσοι επιλέξουν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα ζητώντας τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου, θα πρέπει να αποκαλύψουν στην ΑΑΔΕ από τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες έως κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά και δαπάνες για φως – νερό – τηλέφωνο.
Μάλιστα, ο έλεγχος μπορεί να επεκταθεί σε βάθος πενταετίας αλλά και στα υπόλοιπα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος από κάθε πηγή ή αιτία, όπως εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκοι κ.λπ.
2. Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. H διασύνδεση έχει ολοκληρωθεί για πάνω από 250.000 επιχειρήσεις, ενώ περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους.
3. Συναλλαγές μέσω IRIS. Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 περίπου 900.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα IRIS για να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους, ενώ το μέτρο θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις έως τον Μάρτιο του 2025.
4. Ελεγχοι με κάμερες. Οι φορολογικοί έλεγχοι, εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων, θα καταγράφονται με κάμερες.
5. Επέκταση έμμεσων τεχνικών ελέγχων. Οι έμμεσες τεχνικές, που βασίζονται σε στοιχεία όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογούμενου κ.ά., έχουν επεκταθεί για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και σε 4 ακόμη περιπτώσεις:
- Οταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.
- Οταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.
- Οταν ο συντελεστής μεικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.
- Οταν η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητεί η φορολογική διοίκηση, ύστερα από δύο προσκλήσεις.
- Με τις έμμεσες τεχνικές προσδιορίζονται τα κέρδη και το εκκαθαριστικό βγαίνει με κατ’ εκτίμηση φόρο.
6. Υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση εσόδων – εξόδων στην πλατφόρμα myDATA. Οι εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν θα λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται δεν έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ. Επίσης τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα.
7. «Κλείδωμα» κωδικών των δηλώσεων ΦΠΑ για έσοδα και έξοδα.
8. Αυτοματοποιημένος έλεγχος προσαύξησης περιουσίας.
9. «Κόφτες» στη χρήση μετρητών. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται αποκλειστικά με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής, ενώ τα πρόστιμα για πωλήσεις άνω των 500 ευρώ με μετρητά που επιβάλλονται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις ανέρχονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.
10. Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Ψηφιακό «μάτι» στη διακίνηση αγαθών καθιερώνει η ΑΑΔΕ με το λανσάρισμα του ψηφιακού δελτίου αποστολής υποχρεωτικά σε όλη την αγορά, το συντομότερο δυνατό.
11. Ψηφιακό πελατολόγιο: Συνεργεία αυτοκινήτων, βουλκανιζατέρ, εταιρείες πάρκινγκ και ενοικίασης οχημάτων, επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων αλλά και εκδρομών περιλαμβάνονται στη λίστα των επαγγελματιών που θα είναι υποχρεωμένοι από φέτος να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο.
12. Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση.
13. «Λουκέτα» και βαριά πρόστιμα για λαθρεμπόριο και νοθεία στα καύσιμα
14. Νέο φορολογικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.