Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας και στα ποσά που θα δίδονται στους δικαιούχους, περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται στην τελική του επεξεργασία και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Βασικός στόχος του νέου πλαισίου που θα διέπει το επίδομα ανεργίας, είναι η σύνδεση αυτού με τον πρότερο εργασιακό μισθό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση να δίδεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος – πιο κοντά στο μισθό του –, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 479 ευρώ ανά μήνα.
Επίσης στο νέο «καθεστώς» θα λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος ως πρώην εργαζόμενος την τελευταία τριετία. Βάσει αυτού θα υπολογίζεται ένα ποσοστό 55% που θα ισχύει για τους πρώτους 6 μήνες.
Στη συνέχεια για το δεύτερο εξάμηνο, ο άνεργος θα λαμβάνει 479 ευρώ, το ποσό δηλαδή που ισχύει σήμερα.
Για παράδειγμα:
Αν ένας άνεργος, ως εργαζόμενος την τελευταία τριετία είχε μέσο μισθό τριετίας 1.500 ευρώ, τότε θα λάβει το πρώτο εξάμηνο 825 ευρώ/μήνα ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα λαμβάνει τα 479 ευρώ.
Βασικός πυλώνας στο νέο σχεδιασμό είναι και η σύνδεση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας, με τα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας. Γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται να θεσπιστεί ως υποχρέωση του ανέργου να είναι διαθέσιμος για κατάρτιση και έτοιμος να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό.
Η εφάπαξ παροχή στους μακροχρόνια ανέργους
Να θυμίσουμε ότι είναι σε ισχύ από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, η εφάπαξ χρηματική παροχή, ύψους 300 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που κατήρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
Δικαιούχοι της νέας παροχής είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που:
- έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των πέντε ετών και κατόπιν καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και
- έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ οι άγαμοι, 24.000 ευρώ οι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή 27.000 ευρώ οι μονογονεϊκές οικογένειες, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
sofokleousin.gr