Τρεις πρωτοβουλίες στήριξης συγκεκριμένων ομάδων πολιτών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, τη Δευτέρα 22/11 στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης με θέμα τις αυξήσεις των τιμών:
- Περίπου 100.000 ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Ένα ποσό περίπου 900 ευρώ, κατά μέσο όρο, θα τους αποδοθεί μέσα στον Δεκέμβριο.
- Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα βοήθημα 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του. Έτσι 800.000 πολίτες θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξή τους.
- Το ίδιο επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες με αναπηρία. Πρόκειται για τους δικαιούχους του Οργανισμού Πρόνοιας και Αλληλεγγύης.
(Σημείωση συντάκτη – Οποιαδήποτε εξειδίκευση για τα κριτήρια και ποιούς ακριβώς αφορά θα περιλαμβάνεται στη σχετική ΚΥΑ όταν αυτή εκδοθεί)
Όσον αφορά την ακρίβεια, «πράγματι υπάρχει μια παγκόσμια κρίση τιμών», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός. «Η αυξημένη ζήτηση μετά την πανδημία ανέβασε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Γι’ αυτούς, αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς, τους λόγους αυξήθηκαν οι τιμές της ενέργειας. Οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι υπάρχει και διαφορετική άποψη, που σχετίζει το φαινόμενο με τη χαλαρή νομισματική πολιτική και κατά συνέπεια μπορεί να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Επεσήμανε δε ότι η ΕΚΤ πιστεύει ότι η κατάσταση αυτή θα είναι παροδική και τη θέση αυτή ασπάζεται η ελληνική κυβέρνηση.
Υπό αυτό το πρίσμα, αποκλιμάκωση αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022, εκτίμησε. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι πολύ εύκολο να μην έχουμε μια ακριβή αίσθηση της εικόνας στην αγορά, όμως η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. στο 4,1% και την Ελλάδα στο 2,8%. Γι’ αυτό και το καλάθι των βασικών προϊόντων είναι αναλογικά φθηνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ανέφερε ενδεικτικά ότι στα τρόφιμα η αύξηση σε μηνιαία βάση είναι 0,1% στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε ως γενεσιουργό αιτία των αυξήσεων «πρωτίστως τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Είναι αποτέλεσμα μιας βασικής στρέβλωσης που δημιουργήθηκε στην αγορά του φυσικού αερίου και επηρέασε δομικά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές, πρόσκαιρο φαινόμενο, στο οποίο η χώρα μας απαντά δραστικά και αποτελεσματικά. Αυτή η εθνική άμυνα απέναντι στο διεθνές κύμα ανατιμήσεων δεν ήταν καθόλου δεδομένη και πέτυχε. Με την εκδήλωση των πρώτων τάσεων σημαντικών αυξήσεων στην ενέργεια, η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος».
Πρώτη η Ελλάδα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος και στη συνέχεια αυξήθηκε το ποσό. Το συνολικό ποσό που διαθέτει η κυβέρνηση απέναντι στις αυξήσεις της ενέργειας, είπε, αγγίζει τα 680 εκατομμύρια ευρώ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην «ισχυρή ΔEΗ, που αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια. Μας την παραδώσατε (απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα) στα όρια της χρεοκοπίας και πριν από λίγες μέρες είχαμε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τιμή 9 φορές μεγαλύτερη τη μετοχή από αυτή που μας παραδώσατε». Έκανε δε λόγο για ένα «συνεκτικό και τολμηρό πρόγραμμα που απλώνεται σε όλα τα επίπεδα, από τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση μέχρι το κάθε νοικοκυριό σε κάθε γωνιά της χώρας. Πολλές παράλληλες παρεμβάσεις λειτουργούν ανακουφιστικά απέναντι στην άνοδο των τιμών, μετατρέπονται ουσιαστικά σε αντίμετρα των ανατιμήσεων».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για αύξηση του μέσου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών κατά 7,4% μέσα σε δύο χρόνια, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η αύξηση αυτή ήταν στο 3,5%. «Αισθανόμαστε πιο ασφαλείς ότι θα ξεπεράσουμε αυτό το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, γιατί υλοποιήσαμε με συνέπεια μια ευρύτερη πολιτική φοροελαφρύνσεων και ανάπτυξης για όλους», σημείωσε και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε μείωση του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και των συντελεστών, «η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί στον ιδιωτικό τομέα, γι’ αυτό τα νοικοκυριά έχουν μεγαλύτερο εισόδημα απ’ ό,τι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται, ευτυχώς για τους Έλληνες, για την αντιστροφή της φοροεπέλασης που εσείς εφαρμόσατε επί 4,5 χρόνια. Η λελογισμένη μείωση φορολογίας και εισφορών όχι μόνο μεγεθύνει το εισόδημα αλλά πυροδοτεί την ανάπτυξη με νέες δουλειές».
Η Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «εμφανίζει για τα επόμενα δύο χρόνια την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιο σημαντική επιτυχία της πολιτικής μας είναι τα πραγματικά νούμερα που αφορούν τη μείωση της ανεργίας. Διαψεύστηκαν οι “Κασσάνδρες” που προέβλεπαν ότι η ανεργία θα εκτινασσόταν, έκανε το ακριβώς ανάποδο. Σήμερα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώρια και ξένα κεφάλαια που δημιουργούν πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι η πιο αποτελεσματική πολιτική μείωσης των ανισοτήτων», τόνισε.