Την επόμενη μέρα, η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε με παραδείγματα στις αυξήσεις στο επίδομα παιδιού, τονίζοντας όμως για πρώτη φορά ότι θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Σε συνέντευξή της πριν από λίγες μέρες στο Πρώτο Θέμα είχε αναφέρει πως «Το προφίλ του δικαιούχου επιδομάτων και voucher με πολυτελή σπίτια και ακριβά τζιπ και 300.000 ευρώ καταθέσεις δεν συνάδει με τον στόχο μας που είναι η στήριξη των πιο ευάλωτων».
Στην ίδια συνέντευξη τονίζεται πώς το περιουσιακό όριο είναι 210.000 ευρώ ενώ μπαίνει και κόφτης στα ΙΧ έως 1600 κυβικά. Η κυβέρνηση «τιμωρεί» όσους έχουν ένα αμάξι χαμηλού κυβισμού και τους κόβει από το επίδομα παιδιού.
Πλέον, τα περισσότερα αυτοκίνητα στην ελληνική αγορά, είναι χαμηλού κυβισμού. Ένας νέος αγοραστής μπορεί να πάρει ενα μεγάλο οικογενειακό αυτοκίνητο 1000 κυβικών που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα μεγαλύτερων κυβικών και ακριβότερα.
Πλέον, όταν μιλάμε για 1.600 κυβικά, συνήθως πρόκειται για παλαιότερα ΙΧ, δηλαδή για φθηνότερα και όχι τόσο σύγχρονα αυτοκίνητα. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση αποκλείει ανθρώπους που δεν μπορούν να αλλάξουν το παλιό και μοναδικό τους ΙΧ με νεότερο. Αντίθετα αν κάποιος έχει νέου τύπου ΙΧ, αξίας ακόμα και 30.000 ευρώ μπορεί να συνεχίσει να παίρνει το επίδομα παιδιού εφόσον πληροί και τη «βάση» των 210.000 ευρώ στα περιουσιακά του στοιχεία.
Οι αυξήσεις
Στο επίδομα παιδιού, η 1η κλίμακα αυξάνεται στα 75 ευρώ και στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Εισάγονται ωστόσο περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν.
Παράλληλα ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα σε μία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσό για τους δικαιούχους της 3ης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί, στα 45 ευρώ και στα 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
Στα περιουσιακά στοιχεία που θα ελέγχονται περιλαμβάνονται η ακίνητη περιουσία, οχήματα, καταθέσεις και τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα.
Εκτός από το επίδομα παιδιού και στο επίδομα στέγασης εισάγεται το κριτήριο της κινητής περιουσίας που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.
dnews.gr