Στην Ηλεία βρέθηκε την Παρασκευή 6/11 ο Σταύρος Αραχωβίτης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας με επικεφαλής τον συντονιστή Γιώργο Σαϊτά, ο βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός και οι πρώην βουλευτές Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Δημήτρης Μπαξεβανάκης.
Ο Σταύρος Αραχωβίτης, μια ημέρα πριν από το νέο lockdown, τόνισε ότι «γίνεται πλέον αντιληπτό σε όλους, ότι η ελληνική κοινωνία υφίσταται τις συνέπειες της ολοκληρωτικής ανευθυνότητας, της εγκληματικής ολιγωρίας και της παντελούς αδιαφορίας της Κυβέρνησης. Οι συνέπειες είναι βαθιές σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της οικονομίας. Όσο και να προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, να μετατοπίσουν τις ευθύνες όπου είναι δυνατόν, εκτός από τους ίδιους, αυτή αμείλικτη επελαύνει και θέτει τη χώρα μας σε μια μεγάλη περιπέτεια».
«Δυστυχώς» πρόσθεσε, «δεν μας χαροποιεί αυτή η σκληρή δικαίωση των όσων ζητούσαμε σαν ΣΥΡΙΖΑ εδώ και οκτώ μήνες. Αντίθετα μεγαλώνει την ευθύνη μας για την δυναμική αλλαγή των όσων ζούμε». Αναφέρθηκε ακόμη στον κρίσιμο ρόλο της πρωτογενούς παραγωγής στο ξεπέρασμα των επιπτώσεων της πανδημίας και του 2ου lockdown και τόνισε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν δείχνει να αναγνωρίζει και να εκτιμά ιδιαίτερα αυτόν το ρόλο». «Χαρακτηριστικότερα δείγματα γραφής έχουμε τόσο από την έκθεση Πισσαρίδη, όσο και από τον προϋπολογισμό, όπου ο πρωτογενής τομέας είναι ο μεγάλος απών. Αυτά είναι ανησυχητικά δείγματα για την πορεία εξόδου από τη βαθειά κρίση», κατέληξε.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ επισκέφτηκαν στα Καβάσιλα τη «Φάρμα Ηλείας» και συζήτησαν με αγελαδοτρόφους για τα προβλήματα της παραγωγής, της διάθεσης των προϊόντων τους αλλά και τα προβλήματα των ελληνοποιήσεων, των ελέγχων και της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν. Έγινε εκτενής αναφορά στις θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη νομοθέτηση του Νόμου για τα νωπά και ευαλλοίωτα, αλλά και την ΚΥΑ για τους ελέγχους στο γάλα. «Η πολιτική αντίθετα της ΝΔ διαλύει το όλο πλαίσιο των ελέγχων στο γάλα και ας διατείνεται ότι αυστηροποιεί τα πρόστιμα. Θα πρέπει να λειτουργούν οι έλεγχοι για να έχουν νόημα τα πρόστιμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον ΤΟΕΒ Γαστούνης. Στη συζήτηση με τους παραγωγούς ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της υπογειοποίησης των δικτύων φυσικής ροής που εντάχθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με προϋπολογισμό 17,4 εκατ. ευρώ. Τόνισε ότι το έργο πρέπει να υλοποιηθεί, ώστε να επιτευχθεί η εξοικονόμηση νερού, απαραίτητη στους καιρούς μας με την ελαύνουσα κλιματική αλλαγή. Το έργο αυτό είναι ακόμη απαραίτητο και για την αποτελεσματικότερη, αλλά και δικαιότερη χρήση του αρδευτικού νερού από τους παραγωγούς.
Στη Δάφνη, με τους ελαιοπαραγωγούς, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα της ελιάς, της ελαιοκομίας αλλά και στην φετινή πυρκαγιά και τις καταστροφές που προκάλεσε στο φυτικό κεφάλαιο. Όπως αναφέρθηκε, σαν να μην έφτανε η χαμηλή τιμή ελιάς και ελαιολάδου, ήρθαν και οι ζημιές από την πυρκαγιά για να βάλουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των παραγωγών. Οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν την αποζημίωση που δικαιούνται, προκειμένου να επιβιώσουν από το διπλό πλήγμα που δέχτηκαν φέτος και η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της παραγωγής και της ζωής που «τρέχουν».
Στο Επιτάλιο συναντήθηκαν με ακτήμονες αγρότες που τους έθεσαν το θέμα της διανομής των εκτάσεων της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας. Οι αγρότες τόνισαν ότι το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε επί ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε απόλυτη συνεργασία μαζί τους, τούς ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό. Χρειάζεται η άμεση συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και η μόνιμη αλλαγή του πλαισίου από το Υπουργείο, ώστε ωφελημένοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες, κάτοικοι των γειτονικών διαμερισμάτων.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο Τάγαρη στη Ζαχάρω. Είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν τόσο με τους ιδιοκτήτες όσο και με ελαιοπαραγωγούς της περιοχής για τα προβλήματα και το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας. Αυτό που τονίστηκε από όλους είναι η ανάγκη να στηριχτούν και να προωθηθούν συνεργατικά σχήματα παραγωγών, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, μέσω των συνεργειών, καθώς και να επιτευχθεί καλύτερη τιμή για τον παραγωγό. Ο Στ. Αραχωβίτης δήλωσε: «Στηρίζουμε τον συνεργατισμό, την υγιή επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και κάθε τι που προάγει το ποιοτικό ελαιόλαδο».