Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου του κατά πόσο όσοι έλαβαν ποσά μέσω των επτά κύκλων της Eπιστρεπτέας Προκαταβολής τήρησαν τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, φέρνει αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των ενισχύσεων.
Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης της έναρξης καταβολής των δόσεων για την αποπληρωμή των ποσών. Χαρακτηριστική είναι η φράση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος, μιλώντας χθες στον Real Fm, δήλωσε ότι «έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά για να σταθούμε κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπάρχουν σκέψεις τις οποίες θα δρομολογήσουμε».
Ήδη ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας στις αρχές Δεκεμβρίου είχε προαναγγείλει τη μετάθεση της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση των ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μετά το τέλος Δεκεμβρίου «για κάποιο διάστημα εντός του 2022». Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσο θα μετατεθεί και η έναρξη της διαδικασίας καταβολής των δόσεων, καθώς, με βάση τα τωρινά χρονοδιαγράμματα, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Ήδη οι φορείς της αγοράς ζητούν η καταβολή των δόσεων να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2022, επικαλούμενοι και τις επιπτώσεις που έχει στις επιχειρήσεις η αύξηση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού, όπως και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης, τα ποσά θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr, στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή». Αμέσως μετά κι αφού οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενημερωθούν για το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν, θα κληθούν να αποφασίσουν για το αν θα εξοφλήσουν την ενίσχυση που έλαβαν εφάπαξ, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% ή θα προχωρήσουν στην τμηματική καταβολή σε 60 άτοκες δόσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στο Δημόσιο ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ, μετά και τις αποφάσεις του Σεπτεμβρίου για κούρεμα έως και 75% στο ύψος των ενισχύσεων.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας θα επιστρέψουν:
– Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ το ποσό της ενίσχυσης θα επιστρέψουν τελικά το 21,25% του δανείου.
– Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης το ποσό της επιστρεπτέας «κουρεύεται» κατά 71,95%.
– Το 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Εάν καταβληθεί εφάπαξ, τότε το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος αυξάνεται στο 57,5%.
Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας επιστρέφουν:
– Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020.
– Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Naftemporiki.gr