Το υπ. Οικονομικών φέρεται να δρομολογεί δεύτερο πρόγραμμα «Γέφυρα» για τα δάνεια επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα θα προβλέπει κρατική επιδότηση της δόσης για 9 μήνες.
Η υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης τόκων για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντίστοιχο με το πρόγραμμα που «έτρεξε» και στις αρχές της πανδημίας, έχει μπει εδώ και καιρό στο τραπέζι της κυβέρνησης, καθώς έχουν πληθύνει οι φωνές που υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να μην βαφτούν κόκκινα χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια.
Το πρόγραμμα δεν θα αφορά στη διάρκεια της επιδότησης από το κράτος, η οποία παραμένει στους 9 μήνες, αλλά τους οφειλέτες οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε Γέφυρα καθεστώς μορατόριουμ μέχρι και τον Μάρτιο. Έτσι, δεν θα αναγκαστούν να διακόψουν την αναστολή καταβολής δόσης που έχουν πάρει από τις τράπεζες και κατά συνέπεια η επιδότηση από το κράτος θα τους καλύπτει έως το τέλος του 2021.
Πρακτικά, η επιδότηση θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2021 και θα τρέχει για τους επόμενους 9 μήνες, δηλαδή έως το τέλος του επόμενου έτους.
Έχουν υποβληθεί 160.467 αιτήσεις
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε και ολοκληρώθηκε η προθεσμία κατάθεσης αίτησης στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο παρέχει στήριξη, μέσω κρατικής επιδότησης, σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με προσημείωση/υποθήκη στην Α’ κατοικία, είχαν υποβληθεί, συνολικά, 160.467 αιτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι πληγέντες από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, έχοντας υποστεί μείωση του εισοδήματός τους και στους οποίους έχει παρασχεθεί οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών ή φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Μεταξύ των βασικών κριτηρίων είναι επίσης η αξία της κύριας κατοικίας του να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος να μην υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη) και η ακίνητη περιουσία του να μην υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.
Ειδικά για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί, τα βήματα που χρειάζονται να γίνουν για ένα δάνειο που κρίνεται επιλέξιμο πριν ξεκινήσει η επιδότηση από το Δημόσιο είναι:
- ο αιτών θα πρέπει πρώτα να έρθει σε συμφωνία με την τράπεζα ή άλλον χρηματοδοτικό φορέα προκειμένου να ρυθμιστεί το δάνειο
- η τράπεζα καλεί τον οφειλέτη για να συμφωνήσουν σε μια κοινά αποδεκτή αναδιάρθρωση του δανείου.
- ο οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει τα έγγραφα που θα ζητηθούν εντός 15 ημερών. Μετά την κοινοποίηση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του δανείου, ο οφειλέτης έχει περιθώριο 15 ημέρες από την πρόταση για την αποδεχθεί ή όχι.
- αν υπάρξει συμφωνία τότε η τράπεζα αποστέλλει σχετική ενημέρωση στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με το ποσό της μηνιαίας δόσης προκειμένου να ξεκινήσει να καταβάλλεται η συνεισφορά του Δημοσίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδότηση από το Δημόσιο καταβάλλεται σε ειδικούς και ακατάσχετους λογαριασμούς οι οποίοι πιστώνονται σε μηνιαία βάση.
Διακοπή της επιδότησης
Αν κατά τη διάρκεια των 9 μηνών που διαρκεί η επιδότηση διαπιστωθεί ότι:
- η αίτηση είναι ψευδής ή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας
- ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που τον βαρύνει ή δεν παρέχει πρόσβαση στα στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται η επιλεξιμότητά του και δεν παρέχει τις πληροφορίες που ζητούνται από το Δημόσιο, τότε διακόπτεται η επιδότηση.