Έρχονται συγχωνεύσεις και συνενώσεις στον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος στις ΔΕΥΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των εργαζομένων σημειώνει σε ανακοίνωση της, η ΓΣΕΕ με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση και εκφράζει την στήριξη της στις κινητοποιήσεις που έχουν προαναγγείλει για την Πέμπτη 9 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα με ανακοίνωση της, η ΓΣΕΕ, σημειώνει:
«Η ΓΣΕΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, η οποία προχωρά αύριο Πέμπτη σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο στην ουσία, όπως από την πρώτη στιγμή έχουν επισημάνει, μπαίνουν τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και παρά τις δημόσιες αντιρρήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καταργεί το θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και συνενώσεις στον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Είναι αυτονόητη απαίτηση της ΓΣΕΕ και όλων των εργαζομένων αλλά γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας να διαφυλαχθεί ο δημόσιος, κοινωνικός χαρακτήρας του νερού».
Προοιωνίζεται ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ
Σημειώνουν ότι η μετεξέλιξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Υδάτων και Αποβλήτων περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που άρχισε να συζητείται στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με προγραμματισμό να ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα από την ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις από φορείς που βλέπουν «τάσεις» ιδιωτικοποίησης του νερού.
Ο Απόστολος Καλογιάννης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης/Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), μιλώντας στην επιτροπή μετέφερε την εκτίμηση των ΔΕΥΑ, ότι το νομοσχέδιο συνιστά αρνητική εξέλιξη. Διατύπωσε ειδικότερα τις ανησυχίες των ΔΕΥΑ, ότι η υπαγωγή τους στη νέα Αρχή που έχει αντικείμενο τη ρύθμιση της αγοράς, προοιωνίζεται ιδιωτικοποίηση.
Για το θέμα πήρε θέση και η ΚΕΔΕ αναδεικνύοντας μια σοβαρή διάταξη του ν/σ για συνενώσεις ΔΕΥΑ. Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «…δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η υφέρπουσα το τελευταίο διάστημα, αλλά και διατυπωμένη στο Αρ. 12 του σχεδίου νόμου, πρόθεση για συνενώσεις ΔΕΥΑ που «…προτείνει την αναδιοργάνωση των υφιστάμενων παρόχων υπηρεσιών ύδατος με συνενώσεις ή συγχωνεύσεις, προς ενίσχυση της διαχειριστικής τους ικανότητας…».
Όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ, «άποψή μας είναι πως τις αδυναμίες των μικρότερων ΔΕΥΑ δεν θεραπεύει η συνένωσή τους, αλλά οι κοινές υπηρεσίες και η διαδημοτική συνεργασία τους. Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπάρξει διευκρίνιση».
Και καταλήγει: «Δηλώνουμε πως κανείς Δήμος και καμία ΔΕΥΑ δεν είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε έλεγχο. Επίσης καμία ΔΕΥΑ δεν είναι αντίθετη με τη χάραξη κοινών πολιτικών με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Άλλωστε την ώρα αυτή μέσω του προγράμματος Αντ. Τρίτσης και του ΕΣΠΑ υλοποιούνται από Δήμους και ΔΕΥΑ έργα που αγγίζουν τα 500εκ. ευρώ».
Δείτε τι αναφέρει το Άρθρο 12 του ν/σ