Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Στην πλήρη αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου κρατήσεων για όσους συνταξιούχους εξακολουθούν να εργάζονται προσανατολίζεται το Υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr το βασικό σενάριο το οποίο βρίσκεται τελευταία σε επεξεργασία προβλέπει την κατάργηση του “κόφτη” του 30% στη σύνταξη όποιου συνταξιούχου απασχολείται μετά τη συνταξιοδότηση του και την αντικατάσταση της με μία εισφορά επί του εισοδήματος που αυτός αποκτά από την απασχόλησή του.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η εισφορά αυτή θα είναι οριζόντια για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος του οποίου αποκτούν από την απασχόλησή τους και φυσικά τις εισφορές που πληρώνουν επί αυτού (είτε είναι μισθωτοί, είτε αυταπασχολούμενοι).
Δεν έχει, όμως, ακόμα “κλειδώσει” το ύψος της με τις εισηγήσεις να προβλέπουν από 10% έως 20%.
Με αυτόν τον τρόπο η επιβάρυνση θα φύγει από τη σύνταξη και θα μεταφερθεί στο εισόδημα. Όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα τόσο -αναλογικά ως ποσό- μεγαλύτερη θα είναι η κράτηση επί αυτού.
Επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές πως η εισφορά αυτή θα επιβάλλεται επί του εισοδήματος της απασχόλησης του αποκλειστικά υπέρ του ΕΦΚΑ, παράλληλα με τις άλλες εισφορές τις οποίες θα καταβάλλει ο απασχολούμενους συνταξιούχους υπέρ του ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ και της ΔΥΠΑ, όπως ισχύει για κάθε άλλο ασφαλισμένο ο οποίος απασχολείται.
Η σχετική διάταξη αναμένεται, χωρίς όμως ακόμη να έχει “κλειδώσει” κάτι τέτοιο, να συμπεριληφθεί στο επερχόμενο νομοσχέδιο που αφορά την ενσωμάτωση μιας εργασιακής κοινοτικής οδηγίας.
Έστω, για παράδειγμα, ότι ένας συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ, ο οποίος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός με μικτό μισθό 1.000 ευρώ.
Με το υφιστάμενο καθεστώς, θα έπρεπε να υποστεί περικοπή 30% στη σύνταξη του και φυσικά να πληρώνει μαζί με τον εργοδότη του εισφορές (υπέρ ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΥΥ) ύψους 32,2% επί των μικτών αποδοχών του από την απασχόληση του. Έτσι χάνει 300 ευρώ από τη σύνταξη, καθώς θα λάβει 700 ευρώ αντί για 1.000 ευρώ και θα πληρώσει μαζί με τον εργοδότη του εισφορές ύψους 322 ευρώ για τις αποδοχές από την απασχόληση του.
Εφόσον υιοθετηθεί η κατάργηση του “κόφτη” του 30% στη σύνταξη των απασχολούμενων συνταξιούχων και η αντικατάσταση του με μία εισφορά πχ 15%, τότε ο συνταξιούχος του παραδείγματος μας, θα συνεχίσει να λαμβάνει ακέραιη τη σύνταξή του (στα 1.000 ευρώ), θα πληρώνει μαζί με τον εργοδότη -όπως και πριν – εισφορές 322 ευρώ για ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ-ΔΥΠΑ συν 150 ευρώ υπέρ ΕΦΚΑ (15% επί των 1.000 ευρώ). Άρα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα κερδίσει 150 ευρώ με το σχεδιαζόμενο καθεστώς σε σχέση με το υφιστάμενο.
Σε περίπτωση που ο απασχολούμενος συνταξιούχος είναι αυταπασχολούμενος, η εισφορά 10% – 20% υπέρ ΕΦΚΑ θα αφορά το εισόδημα το οποίο αποκτά από την ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα του, όπως αυτό δηλώνεται κατ’ έτος στην εφορία, ανεξάρτητα, φυσικά, από τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες θα πληρώνει κάθε μήνα υπέρ ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ-ΔΥΠΑ.