Η εισαγωγή δικαιότερου συστήματος στο «πέναλτι» των εργαζόμενων συνταξιούχων θα περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα προωθήσει ο νέος υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, όπως εξήγγειλε σε χθεσινές συνεντεύξεις του.
Υπενθυμίζουμε ότι με το νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30% οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή ακόμα και να εργαστεί μία ημέρα το μήνα ο συνταξιούχος θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης.
Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή, συνταξιούχος με 1000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική, χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του, ήτοι 360 ευρώ ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα.
Με αναλογία 15% εφόσον δουλεύει 15 ημέρες θα έχει απώλεια 180 ευρώ, δηλαδή τα μισά.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου εργασίας ο εξορθολογισμός του συστήματος αφενός θα επιφέρει δικαιοσύνη και αφετέρου θα αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της μαύρης εργασίας. Παράλληλα, θα ικανοποιηθεί και ένα αίτημα των επιχειρήσεων, που αναζητούν έμπειρα στελέχη σε θέσεις υψηλής ευθύνης και δεν βρίσκουν στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, μέσω της αναζήτησης των κατάλληλων εργαζόμενων και από τη δεξαμενή των συνταξιούχων.
Όμως η δικαιότερη επιβολή του πέναλτι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στους μη μισθωτούς συνταξιούχους που εργάζονται καθώς δεν υπολογίζεται το ωράριο εργασίας και ο μισθός όπως στην περίπτωση των μισθωτών. Γι αυτό το λόγο το υπουργείο εργασίας εξετάζει το σενάριο για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αντί για πέναλτι να εφαρμοστεί αυξημένος συντελεστής φορολόγησης.
Ωστόσο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους εκκρεμούν δύο ακόμη ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα ποσοστό 30% εξακολουθεί να αναμένει πάνω από τρία χρόνια τα αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι από το 60% στο 30% για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται. Σύμφωνα με τα δικηγορικά γραφεία που επεξεργάζονται συντάξεις, αν και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που υπέβαλαν πρόσφατα αιτήσεις βλέπουν τις σωστές περικοπές, ένας στους τρεις εξακολουθεί να υφίστανται το μαχαίρι 60% του νόμου Κατρούγκαλου στη σύνταξη του.
Για παράδειγμα, ο εργαζόμενος συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ, με το πέναλτι 60% έχανε 600 ευρώ από τη σύνταξή του ενώ με την εφαρμογή του νέου λογισμικού η μείωση συρρικνώνεται στα 300 ευρώ. Επομένως, θα έχει κέρδος 300 ευρώ και η σύνταξη που θα λαμβάνει θα ανέρχεται στα 700 ευρώ. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι ο συνταξιούχος του παραδείγματος συνταξιοδοτήθηκε στις 28/2/2020 και αμέσως μετά ανέλαβε εργασία, θα πρέπει να αναμένει αναδρομικά 37 μηνών, δηλαδή 11.100 ευρώ.
Παράλληλα με το ψαλίδι στη σύνταξη ο νόμος δίνει την ευκαιρία αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης με την καταβολή εισφορών του εργαζόμενου συνταξιούχου προκειμένου να προσαυξηθεί η σύνταξή του. Η προσαύξηση της σύνταξης για μια 5ετία απασχόλησης μπορεί να φτάσει στα 115 ευρώ το μήνα. Όμως όσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει ακόμη τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης παρότι καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.