Δείτε παρακάτω 7 συνταγές με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα εσπεριδοειδή διά χειρός Στέλιου Παρλιάρου:
Γλασαρισμένες φέτες πορτοκαλιού με επικάλυψη σοκολάτα
Μέτρια εύκολο | Για 1.200 γρ.
Υλικά
1.200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
600 ml νερό
100 ml γλυκόζη
3 πορτοκάλια, σφιχτά και απύρηνα
200-300 γρ. κουβερτούρα στρωμένη* στους 30°-31° C
*Δείτε όλα τα μυστικά για το στρώσιμο της σοκολάτας εδώ.
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και τη βάζουμε στη φωτιά. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές φέτες, τις ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι και τις σιγοβράζουμε έως ότου τα πορτοκάλια γίνουν διάφανα και η ζάχαρη γίνει ένα παχύ σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι.
Με μια τσιμπίδα αφαιρούμε τις φέτες πορτοκαλιού από το σιρόπι και τις τοποθετούμε σε σίτα και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Αφήνουμε για 2 ημέρες και έπειτα βουτάμε κάθε φέτα μέχρι τη μέση της στη στρωμένη σοκολάτα. Τις στραγγίζουμε να φύγει η περίσσεια σοκολάτας και τις απλώνουμε πάνω σε μια λαδόκολλα να στεγνώσουν.
Μπισκότι με αμύγδαλο και άρωμα λεμονιού
Μέτρια εύκολο | Για 1 κιλό
Υλικά
250 γρ. αμύγδαλα λευκά, ωμά
3 αυγά
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
ξύσμα από 2 λεμόνια
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αμύγδαλο φιλέ, για πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Διαδικασία
Στη λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας και απλώνουμε τα αμύγδαλα. Καβουρδίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 15′. Σε ένα μπολ ή στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το ξύσμα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, στην οποία έχουμε κάνει άνοιγμα 4-5 εκ., φτιάχνουμε μακρόστενα μπαστούνια πάνω σε μια λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ζάχαρη άχνη. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για περίπου 30-40′, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Κρέμα λεμόνι
Εύκολο | Για 5-6 άτομα
Υλικά
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
110 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1 λεμόνι, το ξύσμα
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Γεμίζουμε με το μείγμα 5-6 μικρά σκεύη. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε για 3-4 ώρες προτού σερβίρουμε.
Μπάρες με μανταρίνι και αμύγδαλο
Εύκολο | Για 10-12 άτομα
Υλικά
200 γρ. φλούδες από μανταρίνι
325 γρ. αμύγδαλο, σκόνη
250 γρ. ζάχαρη άχνη
3 ασπράδια αυγού
Διαδικασία
Βράζουμε τις φλούδες μανταρινιού έως ότου μαλακώσουν καλά. Μόλις κρυώσουν τις πολτοποιούμε με λίγο από το νερό που έβρασαν (θέλουμε 250 γρ. προϊόντος). Ανακατεύουμε τον πολτό μανταρινιού, το αμύγδαλο και την άχνη. Προσθέτουμε τα ασπράδια του αυγού και ομογενοποιούμε. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 20×20 εκ. Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε μπάρες.
Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι και λεμόνι
Μέτρια εύκολο | Για 2 κιλά
Υλικά
700 γρ. πορτοκάλια, κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσια
300 γρ. λεμόνια
κρυσταλλική ζάχαρη
Διαδικασία
Πλένουμε και βράζουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια σε αρκετό νερό για 40-60′, έως ότου μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, εάν υπάρχουν, και ζυγίζουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια μαζί με τον χυμό τους και προσθέτουμε για κάθε κιλό 800 γρ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20-30′, έως ότου δέσει το γλυκό. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και τα κονσερβοποιούμε.
Ζελέ με σανγκουίνι και bitter
Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
45 γρ. φύλλα ζελατίνας
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. (καθαρό βάρος) χυμό από σανγκουίνι ή πορτοκάλι
125 γρ. ιταλικό κόκκινο bitter
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Διαδικασία
Ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσουν. Βράζουμε τη ζάχαρη με τον μισό χυμό σανγκουίνι και ενώ είναι ζεστός ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό μαζί με το bitter και το ξύσμα πορτοκαλιού. Γεμίζουμε μπολ ή ποτήρια και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, έως ότου σταθεροποιηθεί.
Κέικ αμυγδάλου με πορτοκάλι
Εύκολο | Για 10-12 άτομα
Υλικά
500 γρ. αμύγδαλο λευκό, σκόνη
500 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
6 αυγά
100 γρ. λικέρ πορτοκάλι
αμύγδαλο φιλέ, για πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη, τη ζάχαρη και το ξύσμα. Ενσωματώνουμε τα αυγά. Προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 22-24 εκ. και πασπαλίζουμε με μπόλικο αμύγδαλο φιλέ τα τοιχώματα και τον πάτο του. Αδειάζουμε σε αυτό το μείγμα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 150° -160° C. Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.