Για 5η φορά μέσα σε 12 χρόνια αλλάζει ο ΦΠΑ που επιβάλλεται στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά, με το πάνω – κάτω να δημιουργεί αναστάτωση στους κλάδους της εστίασης και της βιομηχανίας, βάζοντας «υποθήκες» νέων ανατιμήσεων στην τελική τιμή καταναλωτή.
Η εξίσωση της φορολόγησης των αναψυκτικών στο ράφι και στο τραπέζι (καφετέριας, μπαρ, ξενοδοχείου κ.λπ.) προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2024, με τον ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά, τα οποία διατίθενται από επιχειρήσεις εστίασης, να επανέρχεται στον υψηλό συντελεστή του 24% από το 13% που είχε κατέβει από το 2020 ως ένα μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας.
Ο σχεδιασμός για επαναφορά του ΦΠΑ στο 24%, που βέβαια μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί στην πορεία μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, έχει ξεσηκώσει τους επιχειρηματίες της εστίασης, καθώς, όπως λένε, θα πιέσει τις τιμές προς πάνω, ενώ το δημοσιονομικό όφελος μιας τέτοιας κίνησης δεν είναι στην τελική ανάλυση σημαντικό.
«Η αλλαγή του ΦΠΑ δεν αφορά μόνο τα αναψυκτικά, αλλά και τις μπύρες χωρίς αλκοόλ, τους χυμούς αλλά και πιθανόν το ανθρακούχο νερό, όχι το μεταλλικό» ανέφερε ο κος Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων για τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ο ίδιος αναρωτήθηκε για τη σκοπιμότητα του μέτρου όταν ο καφές και τα ροφήματα, όπως π.χ. η σοκολάτα, τα οποία επίσης σερβίρονται από επιχειρήσεις εστίασης, παραμένουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, με το μέτρο να παρατείνεται για ακόμα έξι μήνες.
Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι εάν ο συντελεστής 24% θα ισχύσει και για τα μη αλκοολούχα ποτά που διατίθενται από την εστίαση για κατανάλωση εκτός του καταστήματος (take away).
Έρχονται ανατιμήσεις
Όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης και των βιομηχανιών, η κίνηση αυτή θα αυξήσει τη μέση τιμή των μη αλκοολούχων ποτών κατά 10%.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ, «η ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων επιτείνοντας το πληθωριστικό κλίμα που ήδη υφίσταται στην οικονομία και πλήττει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Η άνοδος των τιμών υπονομεύει την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα».
Όπως είπε ο κος Καββαθάς, ο κλάδος της εστίασης δεν έχει άλλες αντοχές να απορροφήσει την ανατιμήσεις, επισημαίνοντας τα κόστη λειτουργίας λόγω ενέργειας και πρώτων υλών έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 44%, την ώρα που μόνο ένα 10-15% της αύξησης έχει περάσει στην τελική τιμή.
Η αξία της αγοράς
Συνολικά η αξία της αγοράς των μη αλκοολούχων ποτών υπολογίζεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ, με το 60% περίπου των πωλήσεων να πραγματοποιείται στο κανάλι του Ho.Re.Ca.
Ο μεγαλύτερος τζίρος στα αναψυκτικά γίνεται στην υποκατηγορία τύπου cola, ενώ ακολουθούν οι πορτοκαλάδες και οι λεμονάδες.
Σημειώνεται ότι το 2022 οι πωλήσεις αναψυκτικών σε όγκο στη ζεστή αγορά (σούπερ μάρκετ) αυξήθηκαν περίπου 2% σε σχέση με το 2021 παρά τις ακριβότερες τιμές στο ράφι, ενώ σταθερά κινούνται και εφέτος λόγω των εκτεταμένων προσφορών. Αντίθετα οι πωλήσεις των χυμών σε όγκο κατέγραψαν πτώση, χωρίς να έχουν ανακτήσει τα μερίδιά τους εφέτος.
Όσον αφορά τις τιμές στην οργανωμένη λιανική, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana (πρώην IRI) στο εννεάμηνο τα αναψυκτικά σημείωσαν άνοδο της τάξης του 6,9%.
ot.gr